Реклама / Ads
3| 5439 |26.11.2018 НОВИНИ

Иванчева и Петрова: Лъжат за условията в които сме задържани

.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова Източник: БГНЕС
Десислава Иванчева и Биляна Петрова категорично заявяват в писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева и омбудсмана Мая Манолова, че информация, разпространена до медиите от Министерството на правосъдието, за условията в местата за задържане, не отговарят на истината.

Преди повече от два месеца, бившият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова разказаха за условията, при които са принудени да подготвят защитата си. Фрог нюз попита Министерството на правосъдието дали наистина са такива условията и получи отговор, който ще сравним с публикуваната днес информация.

 

По рано днес от Министерството на правосъдието са изпратили информация да някои медии относно условията, при които пребивават задържаните лица. Посочва се че, данните са във връзка с постъпили запитвания от медии, отнасящи си до условията и реда в ареста на ул. „Майор Г. Векилски“, Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София, която ръководи и контролира изпълнението на мярката за неотклонение “Задържане под стража“ на територията на град София и София-област.

Пълният текст е публикуван в novini.bg

 

Ето пълният текст на писмото на Иванчева и Петрова:

 

До г-жа Цецка Цачева,

Министър на Правосъдието на Република България

До г-жа Мая Манолова,

омбудсман на Република България

До медиите

 

 

Писмо

от

Десислава Иванчева и Биляна Петрова

 

         Уважаема г-жо Цачева,

         Уважаема г-жо Манолова,

         Уважаеми представители на четвъртата власт,

 

В писмо рег. №10963/6.11.2018г. Главният директор на ГДИН твърди, че в килиите в арест “м-р Г. Векилски” (цитираме) “Прозорците са отваряеми, което осигурява достъп до пряка слънчева слветлина и свеж въздух”.


Категорично заявяваме, че това НЕ Е вярно. Прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни. Каним всички отговорни институции и медиите да дойдат и да видят с очите си.


В житейски смисъл директорът на ГДИН лъже, а от юридическа гледна точка той е съставил и подписал документ с невярно съдържание и трябва да понесе отговорност. Той трябва да освободи високата и отговорна позиция, която заема. Главният директор на ГДИН ръководи и поощрява безобразията в софийските арести - системно нарушаване на законите в Република България, нарушаване на човешките права на стотици хора, безстопанственост и разпиляване на бюджетни средства, като потенциалните щети са за милиони левове.

 

Затова настояваме и другите отговорни лица - Началник ОСИН- гр. София и Началник сектор “Арести” също да подадат оставка.

 

Накратко най-съществените нарушения са:

1. В нарушение на чл. 248 от ЗИНЗС (Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража) стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени (без да попадат в хипотезите на ал. 1, т. 1 и 2 от цитирания член), без да се издават индивидуални заповеди, изискуеми по ал. 2 и арестантите са лишени от правата си за съдебен контрол, гарантирани от чл. 248, ал. 4 и при условията и по реда на чл. 111 ЗИНЗС.

Реално всички арестувани, дори най-кротките и с най-леки обвинения, са третирани като осъдени с доживотна присъда убийци. Припомняме, че това са неосъдени лица и, че в България все още не са отменени нито презумпцията за невинност, нито правовият ред. ЗИНЗС е приет преди почти 10 години и е време и най-бавната администрация да започне да го спазва.

 

2. Нарушаване на чл. 3 и чл. 43, ал. 2, изр. последно от ЗИНЗС, чл. 3 от Европейската конвенция за човешките права и основни свободи (ЕКПЧ) и чл. 9 от МПГПП (Международен пакт за граждански и политически права), т.е. липса на условия, които да запазват физическото и психическо здраве, подлагане на изтезания, на нечовешко, жестоко и унизително отношение.


Ако опишем всички издевателства и лоши условия ще запълним няколко тома. Затова, за да се види обективната истина, предлагаме медиите да дойдат и да видят всички килии, бани и общи помещения.

 

3. Безстопанственост, разпиляване на бюджетни средства и некачествени ремонти.

Сградата на ареста не се поддържа и се руши, външната мазилка пада, по фасадата растат дървета. Течовете от канализацията са повсеместни и от години - това е опасно за конструкцията на сградата.

 

Липсва поддържане - в банята има 2 развалени кранчета и всеки ден се пилеят тонове питейна вода и стотици левове отиват в канала. Смяната им струва 5-10 лв, но вече почти 8 месеца на ръководството не му пука.

 

В килията ни беше направен ремонт, който е некачествен, течът не е отстранен, на 22 ноември отново имаше наводнение с мръсна вода. Никой не търси гаранции от изпълнителя, не се прави ремонт на ремонта.

 

Тази безстопанственост влошава състоянието на сградата. Ремонтите ще струва все по-скъпо и по-скъпо. Или ще трябва да се вложат милиони, или ще се наложи да бъде разрушена, а на нейно място да изникнат небостъргачи (апетитните парцели почти в центъра на София са малко).

 

4. Не на последно място поради лошите условия в арестите и нарушаване на човешките права България ще трябва да плати милиони левове обезщетения на пострадалите. Ще плащаме двойно, защото ще се наложи и да се платят ремонтите.

 

5. Относно жалбите - в началото част от тях “уж” се губеха или директно ни ги връщаха с “приятелска препоръка” да ги оттеглим, защото ще стоим дълго време и не е добре да настройваме охранителите и ръководството. Не само трима, повече задържани пускаха по 1-2 жалби и се отказваха, защото нямаше ефект - ръководството на ОСИН упорито отказва да реши важните проблеми. Но ние сме упорити и тези откази ни мотивираха да пишем отново и отново, да сезираме и по-високите нива, за да се върне доверието в институциите и за да може истината да излезе извън стените на арест “Векилски”. А истината ни прави свободни.

 

26.11.2018г.                                                         Десислава Иванчева (подпис)

                                                                                             Биляна Петрова (подпис)

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3910 |25.11.2018 Мошеници лъжат, че имат ваши порно-снимки, изнудват ви . 7| 7427 |25.11.2018 Шефът на арестите отказа да пусне журналисти в килията на Иванчева . 2| 4306 |23.11.2018 Крум Зарков: Протестиращите усещат, че ги лъжат . 5| 4134 |22.11.2018 Изненада с делото "Иванчева": Върнаха в ареста Петко Дюлгеров
Реклама / Ads