Реклама / Ads

3| 2711 |26.03.2021 НОВИНИ

Иво Христов: Дигитализираният свят създава възможности, но и рискове за правата на гражданите

.
Проф. Иво Христов Източник: ПЕС
„Извънредната ситуация с COVID-19 да не се използва като основание за намаляване на контрола на гражданите върху личните здравни данни“, призова евродепутатът.

„Приветствам призива за изграждането на прозрачна икономика, която обаче зачита правото на неприкосновеност на личния живот и не залага допълнителни предпоставки за усилване на социалните неравенства.“

 

Това заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на обсъждането на Европейската стратегия за данните. Дебатът по предложения от Европейската комисия документ се проведе в рамките на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел.

 

Европейската стратегия за данните бе представена от Европейската комисия през февруари 2020 г. В документа се предвижда изграждането на истинско европейско пространство на данни, единен пазар, с цел да бъде отключен потенциалът на неизползваните данни. За да постигне това, Комисията предложи създаването на подходящата регулаторна рамка за управлението на данни, за достъп до тях и за повторното им използване – както между отделните предприятия, така и между предприятията и правителството, и между отделните администрации.

 

„Ускореното и повсеместно навлизане на технологии, базирани на изкуствен интелект, редом със създаването на европейски пространства на данни, ще промени драстично самите понятия за труд, работно място и работно време“, каза още Христов.

 

Затова, по думите му, е необходимо изграждането на европейска нормативна рамка, която да гарантира правата на работниците. 

 

„Kризата с COVID-19 е показателна за нуждата от изграждане на общоевропейско пространство на здравни данни. Същевременно съм убеден, че не бива да допускаме извънредната ситуация да се използва като основание за намаляване на контрола на гражданите върху личните здравни данни“, категоричен бе Иво Христов.

 

Според евродепутата в дигитализирания свят изобилието от данни нараства, с него нарастват и възможностите ни.

 

„Но информационните масиви крият рискове за демокрацията и правата на индивида, които трябва да отчитаме, преди да се опияняваме от възможностите, защото тъкмо демокрацията и свободата са онова, което ни обединява“, каза още той.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 2861 |24.03.2021 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Какво е решението за техническите паспорти, които не виждат бял свят повече от 15 години? . 2| 2997 |17.03.2021 Д-р Емил Христов: Каскада от политическа паника поставя ЕС и България в цугцванг пред пандемията . 24| 3338 |25.02.2021 Министър Ангелов към ”АстраЗенека”: Нямаме нужда от учтивостта на вашия корпоративен свят, а от ваксини . 16| 10515 |24.02.2021 Проф. Христов: Всеки от ЕС си дръпна чергата с удрянето на часа Х за разрешаване на COVID кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ