Реклама / Ads
2| 3576 |15.02.2023 НОВИНИ

Иво Христов: Илон Мъск влияе на войната повече, отколкото ЕС

.
Иво Христов
„Европа в момента е бойно поле и Съюзът не е нищо повече от финансист на войната, но не е дипломатически фактор“, смята българският евродепутат.
 

Страсбург, 15 февруари 2023 г. – „Програмата за сателитно покритие на Европейския съюз ще носи името IRIS² и ще разполага с бюджет от 2 милиарда и 400 милиона евро, който ще бъде допълван чрез вноски от държавите членки по линия на европейската космическа програма и чрез частен капитал. Това е нов момент. Частният капитал може силно да динамизира подобна програма.

 

IRIS² ще осигури разгръщането на европейско сателитно покритие до 2027 г. То има за цел да отговори на нуждата от сигурни комуникационни услуги на ниво Европейски съюз, тъй като именно те ще бъдат основен фактор за сигурността на самите държави членки – особено когато наземните мрежи липсват или са прекъснати в случай на война или вследствие на природни бедствия.“

 

Това поясни в интервю за радио „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D).

„Третата световна война е в ход, макар че все още политици и анализатори не смеят да я нарекат с това име“, смята българският евродепутат.

 

По думите му, сраженията в Украйна, полетите на разузнавателни балони между САЩ и Китай, взривяването на „Северен поток“ са част от една и съща неумолима глобална, опустошителна динамика, която поражда риск от самоунищожение, а в условия на война добиването и преносът на информация са стратегически ресурс.

 

„Третата световна война завари Европа в състояние на военна безпомощност, което обяснява и политическата ѝ слабост. Европа в момента е бойно поле и Съюзът не е нищо повече от финансист на войната, но не е дипломатически фактор. Една от причините за нашата слабост е липсата на всеобхватна и надеждна информация. Образно казано, едно частно лице – Илон Мъск – в момента знае повече за войната, отколкото знаем в ЕС с нашите сателитни възможности. Това е абсурдно, но е факт“, каза още Христов в ефира на радио „Фокус“.

 

Според него програмата IRIS² е стратегическа стъпка към изграждането на автономия на Съюза от конкурентите – САЩ, Китай и други, по-малки страни, които имат амбициозни сателитни програми.

 

„Черно море не фигурираше сред приоритетните региони за разгръщане на европейското сателитно покритие. Считам, че българският национален интерес го диктува. Черно море е нашето, българско море, напрегната зона, в която има много трафик и геополитическо противопоставяне. Ние сме заинтересувани да знаем какви кораби се движат в Черно море, какви екологични проблеми пораждат те. Знаете – един кораб може да съсипе туристическия сезон в страна като България. В Черно море плават мини, през него получаваме голяма част от суровините си и експортираме стоки за чужбина. Така че за нас е особено важно да знаем всичко за това море и крайбрежието около него. Радвам се, че настояването ми бе отчетено от колегите и Черно море залегна като приоритетен регион за разгръщането на сателитното покритие на ЕС“, каза Иво Христов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП тук

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3058 |13.02.2023 Росен Христов: В Министерството на енергетиката имаше доклади за Александър Николов . 9| 3608 |12.02.2023 Росен Христов: Имаме информация, че бившият шеф на АЕЦ опитва да прокара руско влияние . 5| 4036 |04.02.2023 Праплеменникът на Гоце Делчев – диригентът Христо Христов: България винаги е била сателит на Русия . 9| 3142 |15.01.2023 Росен Христов: Около 3 млрд. евро са приходите от износ на електроенергия за 2022 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads