Реклама / Ads
7| 3361 |11.07.2021 НОВИНИ

Втори дубъл: България избира новите 240 депутати

.
Източник: БГНЕС
Днес избираме новите 240 депутати, които ще съставят 46-ото Народно събрание. Новите избори идват едва 3 месеца след последния парламентарен вот у нас. За първи път гласуването в по-голямата част от секциите ще бъде с машини. Рекорден е броят на местата в чужбина, където нашите сънародници ще могат да дадат своя глас. Близо 7 000 са кандидатите за депутати, издигнати от общо 23 партии и коалиции. Над 6 700 000 са избирателите в предварителните списъци.
 

Секциите у нас отвориха точно в 07:00 часа и ще затворят в 20:00 часа вечерта. Ако пред изборните помещения има още желаещи да упражнят правото си на глас, е възможно изборният ден да бъде удължен до 21:00 часа.

 

Над 12 000 са секциите на територията на страната. В 9 402 от тях вотът е само с машина. Там избирателите са над 300 по избирателен списък. В чужбина има рекордните 784 секции в 68 държави. Доставените устройства за гласуване зад граница са 421 в 24 държави.

 

В секционните избирателни комисии, които ще работят с машина, са задължени да сравнят информациите от получена разписка, запечатана в плик и уникален за всяка машина код, с този, който ще се разпечата от машината за гласуване при нейното стартиране. Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни: „Двата кода, те са доста дълги с цифри и букви, трябва да съвпадат. Това е доказателство, че върху машината, с която предстои да се гласува, е инсталиран софтуерът, който е одитиран за тези избори“.

 

Системната разписка се поставя на видно място в изборното помещение, а избирател може да сравни кода от нея с този от своята разписка за гласуване. Към гласуване с хартия в секция с машина може да се премине само при извънредни и непредвидени обстоятелства, довели до спиране на устройството, но само с решение на ЦИК.

 

„Само ЦИК единствено ще взема решение, настъпили ли са такива обстоятелства, които водят до преустановяване на машинното гласуване. Нито СИК може сама да го направи, нито РИК могат сами да го направят. Те ще уведомят ЦИК! Дали сме указания по най-бързия начин това да се случи.“

 

Ако в секция с две машини едната спре, гласуването продължава с работещата. Смяната на хартиената ролка за разписките не е непредвидено обстоятелство. При спиране на тока, гласуването продължава като устройството работи на батерия.

 

След поставяне на смарт картата вотът може да се упражни за пет минути, след което екранът се изключва. При затруднения избирател може да поиска указание от член на СИК като се запази тайната на вота. Не трябва да се бърза с откъсването на разписката от машината, а да се изчака нейното пълно отпечатване. Пред всяка секция са поставени подробни информационни брошури за машинния вот. Там са поставени и пълните листи на регистрираните партии и коалиции с номерата, с които фигурират в бюлетината. В чужбина се гласува само за партии или коалиция без преференции. В избирателните помещения задължително се влиза с поставената на носа и устата маска, спазва се дистанция.

 

Жалби и сигнали за нарушения на вота зад граница се подават до ЦИК, а произнасянето е незабавно, до един час. Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020. Вотът в страната е по постоянен адрес или по настоящия, ако е подадено заявление за това в указания срок. В чужбина може да се гласува и без предварително подадено заявление, в избрана от избирателя секция.

 

Гласуването за предсрочните парламентарни избори зад граница започна в 07.00 часа сутринта местно време и приключва в 20.00 часа също местно време.

 

От 22:00 часа снощи започнаха да гласуват сънародниците ни в Нова Зеландия, там секции са две - в Крайстчърч и в Оукланд. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ - в 06:00 часа българско време в понеделник, 12-ти юли.

 

В деня за размисъл преди вота, секционните избирателни комисии получиха техническите устройства и всички други изборни книжа и материали, необходими за машинното гласуване.

 

Забранена е политическата агитация, както и оповестяване на социологически данни за нагласите на избирателите

 

Резултатите от социологическите проучвания могат да се публикуват и разгласяват след 20.00 часа на изборния ден.

 

ЦИК реши видеозаснемането и видеоизлъчването в реално време в избирателна секция да се осъществява след края на изборния ден, при обявяване на гласуването за приключило, като няма да се допуска заснемане на избирателни списъци. Могат да бъдат показвани действията на Секционните избирателни комисии при броене на подадените гласове при установяване на резултатите и попълването на протокола.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3210 |10.07.2021 Пак сме на опашката! България е последна по брой ваксинирани в Европа . 22| 9276 |09.07.2021 Г-н Харпър, попаднали сте на лоши приятели в България . 3| 3205 |09.07.2021 Евродепутатът Цветелина Пенкова инициира дебат за европейските фондове в България в Комисията по бюджетен контрол . 10| 2866 |09.07.2021 Ще се проведе втори ден от инициативата „Три морета"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads