Реклама / Ads
20| 5211 |23.01.2010 НОВИНИ

Изборът на Кристалина Георгиева e отличен изход от трудна ситуация

.
Кристалина Георгиева е в подготвка за изслушването пред ЕК Източник: Вяра Йовева
Аз виждам номинацията ми като отличен ход да излезем от трудно положение. Не се чувствам като резерва, защото никой не ми е предлагал да ставам еврокомисар преди, каза по Дарик радио Кристалина Георгиева.
 

Според нея този ход е важен за нас, като българи и тя самата е настроена да гледа напред, към предстоящото изслушване особено положително.

Според Кристалина Георгиева оставащите 10 дни са нейното време за добра подготовка. Много положително е нейното очакване за разговора на 3-ти февруари и смята, че ще бъде конструктивен.

“Много бързо вестниците се настроиха на положителна вълна, горчилката ще мине бързо. Но ние имаме много повече и сериозни проблеми да решаваме, отколкото скандала с Румяна Желева като това как да стане така, че да гледат на нас като на пълноправен член. Проблемът е, разбира се и имиджов”, коментира Георгиева скандала с Румяна Желева.

Георгиева каза, че ще се опита да помогне за имиджа на страната и фактите са такива, че тя не е смятала да напуска Световната банка до май месец, още повече, че тя заема позиця на много високо равнище – един от деветимата пряко подчинени на директора на банката.

Срещата си с Жозе Мануел Барозу Кристалина Георгиева определи като много интересна.

Кристалина Георгиева потвърди, че е имало идея от страна на Бойко Борисов за малък тричленен съвет икономически съвет – Любомир Христов, Илиян Михов и тя, които да дават идеи за икономическото развитие без да са пряко ангажирани с изпълнителната власт, където може да се загуби перспективата заради конкретните задачи.

Според нея човек трябва да стъпи на реалните условия и тогава да дава съвети. На нея й е провървяло, че е работила в страни подобни на България. Доколкото знае, Илиян Михов също следи ставащото в страната. И ако се хване с такава работа, трябва да стъпи в реалността.

Според нея въпросът с влизането в еврозоната е сложен – това трябва да бъде целта, но не бива да се поставят срокове и да следи ставащото наоколо.

“Светът излиза от криза, но с много неизвестни, затова да се правят смели прогнози не е много добре. Но нашата цел на България няма и не може да се промени в този контекст.”, допълни още Кристалина Георгиева.

Ние сме много зависими от външни условия, отбеляза тя и каза, че се движим от 6 до 9 месеца след другите страни. Нека гледаме какво правят и тогава да вземаме своите решения. Ние трябва да пазим макроикономическата стабилност, но трябва да използваме инструментите, които ни дава въпреки ограниченията валутният борд.

Според Георгиева няма риск за валутния борд – Илиян Михов е много внимателен човек и ще бъде типичен експерт с внимание към другите и особено на такива уважавани икономисти като Костов и Ганев.

По повод на подкрепата от премиера за кандидатурата на Плугчиева в Международната банка за възстановяване и развитие, Георгиева отбеляза, че тя има малко консервативен подход. В тези международни институции, според нея, хората трябва да се налагат със собствените си качества и умения, а не толкова с политическа подкрепа.

“Комисарите трябва да са неутрални, но колкото по-добре работи един комисар, толкова по-добре за страната”, завърши коментара си за евентуалната си бъдеща работа в Европейската комисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5178 |21.01.2010 Барозу хареса Кристалина Георгиева за комисар . 20| 8346 |20.01.2010 Кристалина търкала студентска скамейка с Костов, Луджев, Инджова и проф. Геогиев . 8| 6101 |20.01.2010 Кр. Георгиева владеела техники, неизвестни на Желева . 9| 5441 |19.01.2010 Кристалина Георгиева с интензивна подготовка за еврокомисарския изпит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads