Реклама / Ads
0| 4575 |30.10.2016 НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Оставката ми няма нищо общо с ООН

.
Кристалина Георгиева
В света, в който живеем, все повече най-големите проблеми, с които се сблъскваме, са глобални – от климатични изменения до миграция. Това не са проблеми, които една страна или регион може да решава сам. Глобалните институции като Световната банка са по-значими днес, отколкото бяха, когато преди 7 години аз работех там.Това каза българският еврокомисар в оставка Кристалина Георгиева.
 
"Да вземем бежанската криза! За нас, в Европа тя е толкова сериозна, че в сегашната ми работа като човек, отговарящ за бюджета, тя е в центъра на моето внимание. Но ние не можем да я решим сами и само тук Можем да се справим с нея, само ако хората в страните, от които тръгват, имат по-добри условя за живот и повече възможности за работа. Това именно е  в задачите на Световната банка", каза тя пред БНР. 

Георгиева изтъкна че предложението българка да оглави Световната банка определено заслужава да бъде прието: Аз съм много благодарна на президента на Световната банка, че ми направи това предложение и че смята, че аз съм точно този човек, който може да бъде първият главен изпълнителен директор в Световната банка. Когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е „Да”. Този пост е много значим. Той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни.
Винаги сме имали и ще имаме еврокомисар. Но само един път можем да имаме главен изпълнителен директор на Световната банка.
Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре. В дискусията в Съвета на директорите на Световната банка, представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията, допълни тя.
Напускането на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН, категорична е Георгиева. Участието ѝ в надпреварата е било резултат от това това, че няколко източноевропейски страни са помолили Борисов да я издигне като последен шанс Източна Европа, да получи тази позиция. Според Георгиева постъпката на премиера е била правилна. 
"Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме.С българското правителство винаги сме имали отлични отношения. С премиера Борисов си говорихме преди да взема това решение, така, както сме работили добре досега. Резултатите се виждат, особено по усвояване на еврофондовете в България, 
Благодаря на всички, които са ме подкрепяли и ме подкрепят. Това не е сбогом! Довиждане е! Обичам България и се гордея много с това, че мога да работя така, че за България ефектът от моята работа да бъде положителен”, каза Георгиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4690 |29.10.2016 Кристалина Георгиева не подала оставка под натиск . 1| 4296 |28.10.2016 Горанов иска портфейла на Кристалина Гергиева в ЕК да се запази . 1| 3786 |25.10.2016 Калпакчиев продължава да настоява за оставката на Узунов . 3| 4184 |17.10.2016 Д. Узунов не включи в дневния ред на ВСС оставката си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads