Реклама / Ads
2| 2864 |08.03.2023 НОВИНИ

На изборите ще се снима с мобилни устройства, отпадат камерите в училищата

.
На изборите ще се снима с мобилни устройства Източник: БГНЕС
Използването на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края на изборния ден е единственото изпълнимо решение за този кратък период от време. Това каза Ангел Петров, главен секретар на Министерството на електронното управление по време на заседание на постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към Националното сдружение на общините в България, цитиран от Дарик радио.
 

Отпадна възможността да се използват камерите в училищата, след анализ на МЕУ, който показа, че от 12 000 секции в страната, 45 на сто от тях не са в действащи училища, обясни Петров, съобщиха от Министерството на електронното управление.

 

Той подчерта, че всяко мобилно устройство ще бъде снабдено с дейта карта за мобилен интернет към съответния оператор. Допуска се и възможността, в част от избирателните секциите да няма такава свързаност.

 

След среща на мобилните операторите с ръководството на МЕУ стана ясно, че около 85 на сто от секциите ще бъдат покрити с надеждна връзка на мобилен оператор. В останалите 15 на сто от секциите, качеството на връзката най-вероятно няма да позволява излъчване в реално време, заяви Ангел Петров.

 

Липсата на техническа възможност за осигуряване на интернет свързаност в дадено населено място, трябва да се приеме като техническа невъзможност за осигуряване на видеизлъчване в реално време.

 

В тези случаи, от секциите, които по различни причини не излъчват видеопоток в реално време, приоритетно ще се сваля и публикува видеозаписът от самото устройство, така както е записано и в решение на ЦИК.

 

Освен това мобилните устройства ще имат инсталирано мобилно приложение, разработено от „Информационно обслужване“ АД, което ще осигурява видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден.

 

Благодарение на Mobile device management (MDM), мобилното устройство ще може да изпълнява само една функционалност – видеонаблюдение и видеозаснемане.

 

След приключване на изборния ден и преди началото на преброяването, председателят на СИК включва мобилното устройство и сканира предварително подготвен QR код, който съдържа персонализирана информация за конкретната секция и активира приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

 

Един ден преди изборите на 2 април, мобилните устройства, като част от пакета изборни книжа, ще бъдат предадени на СИК, заредени, инсталирани и конфигурирани. Ще бъдат разработени и обучителни материали, които включват документална инструкция и видеоклип.

 

Видеонаблюдението и видеозаснемането не трябва да се абсолютизира и не може да се използва за касиране на изборните резултати, каза Ангел Петров. Това е една допълнителна защита и още един инструмент за гарантиране на прозрачността на изборния процес, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4285 |07.03.2023 Изборите и битката за от 7-8 до 10-11% ”радевисти” . 12| 5930 |07.03.2023 ”Маркет линкс”: Коалицията на ПП и ДБ води пред ГЕРБ на изборите през април . 1| 3727 |06.03.2023 Ето как ще изглежда бюлетината за изборите . 1| 3021 |06.03.2023 До утре българите зад граница могат да предлагат местоположения на секции за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads