Реклама / Ads
5| 3153 |10.02.2021 НОВИНИ

Изборни (не)известни: Няма желаещи за членове на СИК

.
Отлив от желаещи да станат част от Секционните избирателни комисии заради пандемията от COVID-19. Дългогодишни членове на СИК-ове в страната са пред дилема дали да участват в изборния процес, а ако участват - да се ваксинират ли срещу инфекцията.
 

“Някои казват ние няма да участваме в тези избори, ако не сме ваксинирани и противоположното мнение - ние няма да участваме, ако ни задължат да се ваксинираме. В моя район имаме около 100 секции, значи ние трябва да осигурим поне по трима. Много хора се притесняват чисто за здравето си - това е проблемът на отлива", коментира пред Българската национална телевизия Костадин Беларев от БСП в Пловдив.


Ще мислим във вариант СИК въобще да нямат досег с други хора, каза Велин Жеков, председател на Районна избирателна комисия във Варна.


Въпросителните покрай организацията на изборите са много. Отговорите обаче все още не са достатъчно. Преди дни стана ясно, че ЦИК все още чака здравния протокол от ресорното министерство, за да може да организира процеса. От Централната изборна комисия заявиха още, че от медиите се разбрало, че нейни членове ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19. 


"Хора, които са преболедували, но не са били членове на СИК до този момент много трудно ще се хванат да осъществяват тази дейност, тъй като тя си е много специфична", коментира Кольо Николов - заместник-председател на СИК в Бургас.


"Ако в Централната избирателна комисия имаме регистрирани 20 партии и всяка упражни своето право да излъчи представител или застъпник, то тогава в едно помещение ще имаме 40 застъпници или представители на партии", каза Иван Кърчев - член на Районна избирателна комисия в Пловдив.


И като се добавят наблюдателите и членовете на комисията броят на хората в една секция може да достигне около 50 души.


Според Кольо Николов проблем ще има и на местата, където се предават материалите, където ще има струпване на голямо количество хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5120 |10.02.2021 Илиян Василев: Шизофренията продължава - ваксини няма . 111| 7031 |10.02.2021 Христо Иванов: Няма да управляваме в мандат на ГЕРБ, БСП и ДПС . 13| 3372 |09.02.2021 Изборни (не)известни: Още няма здравен протокол. ЦИК разбрала от медиите, че членове ще се ваксинират . 10| 4223 |09.02.2021 Ден 216: Протестът няма да спира до изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads