Реклама / Ads
13| 3412 |09.02.2021 НОВИНИ

Изборни (не)известни: Още няма здравен протокол. ЦИК разбрала от медиите, че членове ще се ваксинират

.
Липсва достатъчно информация, а изборните неизвестни са все така много. това стана ясно от гостуването на Таня Цанева от Централната избирателна комисия в ефира на bTV днес. Много неща зависят от здравния протокол, който в момента се изготвя, за да се определи по какъв начин ще се проведат изборите в условия на пандемия. Стана ясно, че членове на ЦИК ще бъдат ваксинирани, но за това самата комисия разбрала от медиите. Не от властите.
 

"Нямахме информация кога започва ваксинацията на членове на ЦИК. И ние от медиите разбрахме. Получихме решението на МС в петък. Изпратили сме писмо до здравния министър, за да получим информация по отношение на графика, необходимо ли е изготвянето на списък", посочи Цанева.

 

От днес започва регистрацията на Районните избирателни комисии. По отношение на СИК-овете обаче въпросът е по-сложен - няма възможност според графика на изборния процес назначаване да се прави по-рано, което ще затрудни и процеса по имунизация на членовете.

 

"Партиите не могат да бъдат призовани да излъчат по-рано кандидатите си, но могат да започнат да търсят такива членове, които евентуално са преболедували или вече са имунизирани срещу COVID-19. Всичко зависи от кривата на заболяването. Логистиката ще е трудна и тежка. Става дума за около 100 000 души, които са ангажирани в изборния процес", посочи още Цанева.

 

Въпросът за това как ще се гарантира здравето на всички участници в изборите. Очаква се здравния протокол, който да определи стъпките на изборния ден.

 

"Протоколът ще каже екипирани ли ще бъдат членовете на мобилните секции. Изпратили сме писма до кметовете и областните управители, за да поискаме информация за секциите с над 300 избиратели (където ще бъдат поставени машини за гласуване) и за прогнозния брой подвижни секции, за да може все пак да се направи някаква прогноза и стъпки за решаване на проблема с карантинираните граждани. Практиката показва, че една мобилна секция може да обслужи около 25-30 адреса", обясни още Цанева.

 

Заради многото неизвестни обаче е възможно да има оспорвания на резултатите.

"Надявам се да няма такива обжалвания", посочи още Цанева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3166 |08.02.2021 Александър Сиди: Няма разговори между ВМРО и ГЕРБ за съвместни листи . 10| 4056 |06.02.2021 Кольо Колев: Няма нищо по-естествено от заявката на Радев. В България и снегът изненадва . 6| 3797 |05.02.2021 Съдия Киров: Каруцата е пред коня - нямаме закон за различните видове извънредно положение . 25| 8980 |05.02.2021 Копринка Червенкова: Сблъсък Борисов и Радев ще бъде сложен и няма да е в полза на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads