Реклама / Ads

 

13| 13435 |10.04.2011 НОВИНИ

Изчезват пчелите в България – иде екокатастрофа

.
Пчелари предупреждават за наближаваща екокатастрофа в световен мащаб. Производителите на мед са силно притеснени от изчезването на пчелите от цели региони. Според пчеларите след силно развитите икономически държави идва ред и на България, където вече също се засича бягство на пчелните семейства от кошерите. Това е сериозен риск за цялото човечество, защото няма кой да опрашва растенията.

След Америка и Западна Европа и у нас вече се наблюдава изчезване на пчелите, алармираха собственици на кошери от Търговишко, цитирани от ТВ Еропа. През миналото лято за първи път стопаните констатирали така наречения „Синдром на празния кошер”. Пчелните им семейства масово напускали кошерите, а малкото останали умирали. Причината според пчеларите е замърсяването на околната среда – торенето с пестициди, генно модифицираните организми и дори антените на мобилните оператори.

Пчелите губят своята имунна система и своето чувство за ориентация. След като напуснат и отидат на паша и не могат да се върнат, да си намерят кошера. Нещо като дрогирани, казано образно и не могат да си намерят кошерите и по този начин кошерите остават без пчели, казва пчеларят Георги Досев.
Според специалистите пчелите са с нисък праг на чувствителност спрямо замърсяванията в околната среда. Поставени на риск те стават лесна плячка на иначе безобидни инфекции и вируси.

Да се контролира какво се сее, с какво се третира, кога се пръскат и дали това се отразява на пчелите, всичко това държавата трябва да контролира, защото пчелите са държавни служители, природата ги е назначила като такива, допълва Георги Досев.

Професионалните пчелари напомнят, че това е сериозен риск за цялото човечество, защото няма кой да опрашва растенията. Според една от песимистичните теории, ако пчелите изчезнат, до пет години след това ще загинат и хората. Проблема вече е поставен в ЕК. От там планират създаването на референтна лаборатория за здравето на пчелите, а до края на 2011 г. комисията възнамерява да започне пилотна мониторингова програма във всички страни членки на ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 36| 6531 |09.04.2011 Ст. Гамизов: В България има чудовищна цензура по отношение на Белене . 15| 4608 |09.04.2011 И политиците почистват България . 28| 4569 |05.04.2011 Уорлик: В България има двоен стандарт в правосъдието . 133| 10121 |01.04.2011 Ексдипломат за България: Мутри работят като политици!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ