Реклама / Ads
0| 5987 |14.06.2010 НОВИНИ

Издирват се 800 изчезнали и 8000 бандити

.
Над 11 000 души се търсят в момента у нас от полицията. Всеки ден издирвачите на МВР са по следите на близо 8000 злодеи - заподозрени, осъдени или уличени в престъпления, пише в днешния си брой вестник Труд. Ченгета дирят същевременно 800 безследно изчезнали и около 3000 други жени и мъже с неизвестни адреси, които по-рано не са намерени от призовкари за свидетели, за неплатени данъци, такси и гл
 
Всеки ден в списъците на детективите от службите по издирването попадат около 30 нови имена на бандити. “Само на територията на София днес се дирят 3878 човека”, съобщава шефът на сектор “Издирване” в СДВР Бисер Велков. 78 души се водят в столицата за безследно изчезнали, 11 от тях са малолетни и непълнолетни.” Девет от 11-те изгубени деца са бегълци от интернати. За другите двама малчугани подробности засега не се съобщават от съображения за разследването и семейната тайна. Издирвачите, чиито лица са обикновено непроницаеми, се вълнуват, като стане дума за тях.

“Няма загубени деца, има загубени родители!”, отсича ядно Васил Илиев, заместникът на Велков. Началникът му добавя: “Родителският контрол е слаб, макар да се набеждават най-често учителите, че не си вършат работата. Отношението на майките и бащите се люшка от пълно безгрижие до криворазбрана грижа, т. е. до глезотия. Много от родителите търсят вина в училището и в полицията, когато поведението на техните момчета и момичета е рисково.” Резултатът: Повечето от тийнейджърите, които са в неизвестност, напускат дома си, защото се чувстват неразбрани от близките. Като предпочитат да не се прибират, те често попадат под влиянието на продавачи на наркотици или сутеньори на улицата. Така се оказва, след като ги намери полицията. Т. нар. сърдити тийнейджъри са между 14 и 18 години, но възрастовата им граница пада, съобщава Маринов. Разбира се, има и юноши, които просто решават да минат за няколко дни в нелегалност, за да купонясват или да се усамотят с гаджето си, без да се обадят.

60 държавни детективи работят в софийското полицейско издирване. Те намират 87% от хората, които дирят. При безследно изчезналите процентът е по-голям - 96. Маринов не си спомня случай, в който дете да е останало в неизвестност. Уви, понякога откритите не са живи, а трупове. Така се случи неотдавна с Веско, малкия аутист.

Всеки ден в списъка на издирваните от софийските ченгета се добавят по 10-ина нови имена. По 30 бандити влизат дневно за издирване в преписките на колегите им в цялата страна. Близо толкова отпадат, защото издирвачите са си свършили работата. Тя е най-опасна, когато трябва да се задържи укриващ се от властите бандит. Хората на Велков правят това най-често призори, след като са разкрили адреса, на който той се намира. Зад вратата обикновено ги чакат фатални изненади: престъпниците скачат през прозорците, а друг път вадят ножове и пищови срещу търсачите на хора. За това, че рискуват живота си по този начин, ченгетата от издирването получават 800 лева заплата. Васил Илиев обаче казва: “Не бих сменил професията си за нищо на света.” Невероятно, но факт.

Ще се появи ли Малкия Марген?

“Стой, потрай, ще ни оправдаят!” Говори се, че с тези думи Красимир Маринов-Големия Марген съветвал по-малкия си брат да не бяга. Вчера прогнозата се сбъдна. Николай Маринов-Малкия Марген изчезна на 5 януари т. г. Същият ден в София бе разстрелян скандалният радиоводещ Боби Цанков. Часове по-късно полицията задържа Големия Марген, заподозрян за поръчителство на атентата. Брат му бе обявен за издирване. Мотивът: Боби Цанков завел в прокуратурата неизвестен дотогава свидетел срещу братята. Многократно адвокатите на Малкия Марген го призоваваха да се предаде. Пред “Труд” жена му Мария заяви, че няма връзка с него и допусна, че е изчезнал, защото “се чувства невинен, а попадна в абсурдна ситуация да го обвиняват за нещо, за което няма и най-малка представа”. Изчезването на Николай Маринов даде хляб на жълтата преса. Публикации го пращаха в Африка, в Южна Америка. Тиражира се и версия, че е бил ликвидиран по заповед на сръбския бос Сретен Йоцич. Полицаи не изключват Малкия Марген да е в България и да се появи след оправдаването му на първа инстанция.

Тони Дебелия чезне като тънка игла в купа сено

Повече от година полицията търси Антон Савов, наричан още Тони Мамата и Дебелия заради завидните размери на фигурата си. Дясната ръка на сочения за наркобос Златомир Иванов-Баретата е в неизвестност от 8 февруари м. г. - ден след като Иванов сам се предаде на агенти на ДАНС и се сдоби с обвинение за ръководене на наркобанда. Според разследващите именно Мамата контролирал наркопазара в София. Името му нашумя и покрай други дела срещу Златомир Иванов. В края на 2006 г. Баретата и най-приближеният му човек бяха оправдани по обвинение в рекет. Двамата бяха съдени и за открити наркотици и боеприпаси в камина в дома на Мамата. Савов е обявен за общодържавно издирване. Ченгетата не могат или не бързат да го открият. Разследващите по делото му разполагат с информация, че той се навърта около столичния хотел “Хемус”.

Ни вест, ни кост от Мето Илиянския

Седма година е в неизвестност Методи Златанов Методиев-Мето Илиянския (44 г.), сочен за наркобос от бившата групировка ВИС-2. Той изчезна мистериозно на 30 ноември 2003 г. - в същия ден, когато в София беше погребението на застреляния Румен Нарциса, кумец на Георги Илиев. “Потапянето” на Мето се свързва с този атентат. Като враг на Нарциса Мето Илиянския е очаквал или арест, или куршум. Съпругата Яна подава молба за издирване на мъжа си на 1 декември 2003 г. Оттогава МВР го търси, но от него - ни вест, ни кост. Според Центъра за изследване на демокрацията Мето Илиянския е контролирал пазара на дрога в София. Бил дясна ръка на Косьо Самоковеца, убит в Амстердам, броени дни след изчезването на Мето. В една от своите книги за мафията убитият Боби Цанков твърди, че лично е дал на Мето Илиянския 50 000 долара и фалшив паспорт от името на Самоковеца. Версията на Цанков гласи, че Мето е жив и се крие зад граница под чужда самоличност. Той бил получил защита от щатската служба за борба с наркотиците (ДЕА), срещу което издал ключови канали за хероин и кокаин на Балканите. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5879 |11.06.2010 Издирват дете в река "Янтра" . 4| 5477 |17.05.2010 Изчезнал 22-годишен младеж, издирват го . 7| 4873 |02.04.2010 Издирват биячи на наш студент в Белгия . 34| 10446 |14.12.2009 Издирват още 10 от бандата на Богровеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads