Реклама / Ads
7| 4901 |12.10.2012 НОВИНИ

Изплащаме 7 млн. евро стари дългове на Германия

.
Николай Младенов
През 2013 година България трябва да изплати на Германия над 7 млн. евро заради данъци, забавени от 1990 г., стана ясно по време на правителствено заседани в сряда. Това е съобщил министърът на външните работи Николай Младенов на правителственото заседание в сряда.
 
яно състояние според Николай Младенов
„Въпреки всички трудности, ще изплатим на германската държава над 7 млн. евро, защото от 1990 г. до преди две-три години българската държава в Берлин не си е плащала данъците. Как искаме от нашите европейски партньори в Европейския съюз да ни подкрепят за Шенген, след като ние се държим по този начин към тях?”,  пита министърът на външните работи Николай Младенов Младенов колегите си, с които обсъждат Бюджет 2013, съобщава dir.bg.

„Това са проблеми, трупани с години, трудно могат да бъдат изчистени за четири години, но постепенно ще стане. За първи път тази година в Министерство на външните работи имаме възможност в края на годината да инвестираме 14 млн. лв. реално в подобряване на базата на нашите посолства по света, подобряване на начина, по който хората работят, включително тук в министерството, защото сме затрупани от десетилетия наред с управление на неефективни имоти, които ни водят разходи по цял свят”, казва още Младенов.

Миналата година правителството одобри продажбата на български имот в Шверин, Германия, при цена не по-ниска от 130 000 евро. Тогава от кабинета обясниха, че става дума за стара вила, ползвана навремето от българските дипломати. Посолството ни в страната обаче вече нямало нужда от имота от 10 686 кв. метра, придобит от държавата по силата на дарение.

Младенов се оплаква още, че му е много трудно да защити този бюджет в собственото си министерство, но изтъква, че трябва да си даваме сметка в какви реалности съществуваме. Според него през следващата година регионът ни ще бъде в изключително трудно финансово и икономическо положение, което може да има непредвидими последствия за българската икономика. По думите му това се дължи както на тежкото положение в Гърция, на все повече разрастващата се криза в Румъния и ситуацията в Сърбия, но далеч не на последно място и на Македония.

"Така че, когато говорим за разходите си догодина, трябва да имаме предвид, че трябва да бъдем изключително консервативни в оценките си, за да може да имаме евентуален марж, ако не дай си Боже, се случи нещо", казва Младенов.

Той заявява на колегите си още, че следващата година трябва да приключат с бавното и трудното оздравяване на българската икономика. "Защото през годините на тройната коалиция и преди това българската икономика съществуваше в някакво пияно състояние – евтини пари, бързи печалби, тук далавери, там далавери, директни договаряния на договори, които от 50 000 лева стават 7 милиона в евро и т. н. Така че, положението със сигурност не е розово, но да си дадем малко перспектива и препоръчвам на всички да погледнете внимателно какво е състоянието на страните около нас, защото рискът оттам е много голям, особено в рамките на следващата година”, призовава външният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5031 |10.10.2012 Нашенското правосъдие-сред най-мудните в Европа . 9| 5200 |07.10.2012 Българите - сред големите работяги на Европа . 70| 8451 |01.10.2012 В. Дърева: Европейският чадър над Б. Борисов се затвори . 17| 8615 |28.09.2012 Водим в Европа по джамии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads