Реклама / Ads
3| 2191 |03.10.2024 НОВИНИ

Израел атакува още една крепост на Хизбула. Байдън не подкрепя израелски удар по ирански ядрени съоръжения

.
Джо Байдън и Бенямин Нетаняху
Израел бомбардира в ранните часове на днешния ден централната част на Бейрут. Съобщава се за най-малко шест жертви.
 

Според израелската армия е нанесен въздушен удар по сграда в централен бейрутски квартал, близо до парламента. Три ракети са ударили и южното предградие Дахия, крепост на Хизбула.





В сряда Израел съобщи, че осем войници са били убити в сухопътни боеве в Южен Ливан, по време на сблъсъци с подкрепяната от Иран групировка.

 

Зетят на Хасан Насралла е сред тримата убити при друга израелска атака срещу жилищна сграда в сирийската столица Дамаск, сочат данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), предаде ДПА.

 

Американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил какъвто и да е израелски удар по ирански ядрени съоръжения в отговор на иранската ракетна атака срещу еврейската държава и призова Израел да отговори "пропорционално" на регионалния си враг, предаде Ройтерс.

Изказването на Байдън идва ден след като Иран изстреля повече от 180 ракети по Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Иран ще си плати за атаката.

 

"Ще обсъдим с Израел какво да направи и всички страни от Г-7 са съгласни, че той имат право да отговори, но трябва да отговори пропорционално", каза Байдън пред журналисти преди заминаването си за Южна Каролина.

 

Някои анализатори казват, че отговорът на Израел ще бъде по-масиран, отколкото при предишната иранска ракетна атака през април, намеквайки, че този път обект на ответен удар могат да станат ирански ядрени и петролни съоръжения. Други експерти смятат, че САЩ ще се опитат да окажат натиск върху Израел да не прибягва до толкова краен отговор, за да се избегне регионална война.





Запитан дали ще подкрепи израелски удари по ирански ядрени съоръжения, както Израел отдавна заплашва да направи, Байдън отговори пред журналисти: "Моят отговор е НЕ".

 

Байдън каза, че на Иран ще бъдат наложени допълнителни санкции и че ще говори скоро за това с Нетаняху.

 
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2182 |03.10.2024 Двама полицаи са тежко ранени при катастрофа в Бургаско . 0| 2177 |03.10.2024 Ще духа слаб южен вятър, дневните температури ще се повишат . 10| 6528 |03.10.2024 Депутатът Джейхан Ибрямов задържан. Претърсват имотите му . 5| 2386 |02.10.2024 Всеки четвърти българин - с бързи кредити. Спестяванията са намалели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads