Реклама / Ads
0| 2676 |20.05.2024 НОВИНИ

Израелският президент: Решението на МНС да поиска заповеди за арест срещу Нетаняху и Галант е повече от възмутително

.
Израелският президент Ицхак Херцог Източник: БГНЕС
Израелският държавен глава Исак Херцог заяви, че решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на страната е "повече от възмутително" и ще насърчи терористите по света, съобщи Ройтерс.
 

"Всеки опит да се направят паралели между тези жестоки терористи (Хамас) и демократично избраното правителство на Израел, работещо за изпълнение на дълга си да защитава своите граждани изцяло в съответствие с принципите на международното право, е възмутителен и не може да бъде изключен от никого", категоричен бе Херцог.

 

Външният министър на Израел пък отбеляза, че искането от прокурора на МНС за заповеди за арест на израелския премиер и министър на отбраната е "скандално" и е равносилно на нападение срещу жертвите на нападението на Хамас от 7 октомври.





Израел Кац изтъкна, че е отворил специална "военна стая" в рамките на външното министерство, за да противодейства на хода на прокурора на МНС. "Никоя сила в света не би попречила на Израел да върне от Газа заложници, които бяха заловени в Израел на 7 октомври от въоръжени мъже, водени от Хамас, и да свали палестинската въоръжена група".

 

Кац, който е член на управляващата партия Ликуд на министър-председателя Бенямин Нетаняху, посочи, че "военната стая" ще работи за борба с този ход, който според него има за цел да върже ръцете на Израел и да му попречи да упражни правото си на самоотбрана.

 

"Възнамерявам да говоря с външните министри на водещи страни по света, за да ги призова да се противопоставят на решението на прокурора и да заявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те нямат намерение да ги прилагат срещу израелски лидери", каза още Кац.





"Правенето на паралели между лидерите на една демократична страна, решена да се защитава от презрения терор, с лидерите на една кръвожадна терористична организация (Хамас) е дълбоко изкривяване на справедливостта и явен морален банкрут", смята един от видните министри в израелското правителство - Бени Ганц.

 

И Хамас осъди решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд, но в частта му да поиска заповеди за арест на трима от лидерите на групировката и настоя искането да бъде отменено, информира Ройтерс.

 




Военната палестинска групировка освен това заяви, че искането на Главния прокурор на МНС за заповеди за арест срещу израелския министър-председател и шеф на отбраната е дошло със "седем месеца прекалено късно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 24810 |20.05.2024 Военен анализатор: Разбилият се хеликоптер на иранския преиздент Раиси е бил непригоден за полет . 6| 2574 |20.05.2024 Социологът Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС . 2| 3157 |20.05.2024 Защо държавните служители получават по-високи пенсии? . 4| 6298 |20.05.2024 Мохамед Халаф за ФрогНюз: В Техеран имаше зари след смъртта на президента Раиси, хората ликуваха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads