Реклама / Ads
2| 3947 |09.10.2023 НОВИНИ

Изследвания върху рoлята нa жeнитe нa пaзapa нa тpyдa донесоха Нобелова награда за икономика на американски професор

.
Aмepиĸaнcĸият иĸoнoмиcт Клаудия Голдин oт Xapвapдcĸия yнивepcитeт e oтличeнa c Hoбeлoвa нaгpaдa зa иĸoнoмичecĸи нayĸи зa 2023 г. Heйнитe изcлeдвaния пpeдocтaвят нoви и чecтo изнeнaдвaщи пpoзpeния зa иcтopичecĸитe и cъвpeмeннитe poли нa жeнитe нa пaзapa нa тpyдa, казват oт Kpaлcĸaтa швeдcĸa aĸaдeмия нa нayĸитe нa oфициaлния cи caйт.
 

Тя обича да се определя като "детектив". Съчетавайки историческия подход и икономическата теория, американката Клаудия Голдин, носителка на тазгодишната Нобелова награда за икономика, обявена днес, разглежда под лупа заетостта на жените, подчертавайки причините за неравностойното заплащане на труда.

 

77-годишната икономистка, която е първата жена ръководителка на катедрата по икономика в Харвард, е проследила дългата епопея на американските работнички към равенството, подчертавайки ролята на историята и на технологичния напредък във включването им  на пазара на труда, както и трудното маневриране между кариера и семейство от началото на 20-и век, пише агенция "Франс прес".

 

Клаудия Голдин обособява пет периода: първите 20 години на XX век, когато малък брой дипломирани жени е трябвало да избират между работа и семейство (по-малко от една трета от тези, които са работили, са имали деца), а след това идва периодът 1920-1940 г., когато много жени са спрели да работят, за да създадат домакинство заради Голямата депресия.

 

Впоследствие идва прекъсването заради войната и до 60-те години на миналия век настъпва период, в който жените са били принудени да раждат деца и да не се връщат на работа, преди да ги отгледат, като след това перспективите са били ограничени. Като реакция и благодарение на появата на противозачатъчните таблетки дъщерите им през 70-те и 80-те години на миналия век са дали приоритет на кариерата си и над една четвърт не са имали деца.

 

Последното поколение се е опитало да съчетае кариера и семейство с помощта и на напредъка на асистираната репродукция, без обаче да достигнат равенство в заплащането или в двойката.

 

В последния си труд, публикуван през 2021 г. в САЩ - "Кариера и семейство: столетното пътуване на жените към равенство", Клаудия Голдин обяснява запазването на тези неравенства и как те се подхранват взаимно от "ненаситната работа", тоест фактът, че много професии възнаграждават непропорционално готовността на служителя да е на разположение, дългите работни часове и работата през уикенда.

 

"Равноправието в двойката струва пари и колкото по-силна е жаждата за работа, толкова повече това търсене на равенство е скъпоструващо", подчертава тя. 

 

Кралската шведска академия на науките удостои Голдин с престижното отличие на церемония в Стокхолм заради нейните разработки, "подобрили нашите разбирания за участието на жените на пазара на труда".

 

"Разбирането за ролята на жените на пазара на труда е важна за обществото. Благодарение на  революционното проучване на Клаудия Голдин, сега знаем много повече за основните фактори и бариерите,  с които ще трябва да се справим в бъдеще", заяви в комюнике Якоб Свенсон, председател на Комитета за наградата в икономическите науки.

 

Родена през 1946 година в Ню Йорк, Голдин получава през 1972 г. докторска степен от Чикагския университет. Понастоящем тя е професор в Харвардския университет.

Нобеловата награда за икономически науки е единствената, която не се основава на волята на шведския изобретател и дарител Алфред Нобел.

 

С наградата досега са били удостоявени предимно американски икономисти, най-вече мъже, като тя е връчена за първи път през 1969 г.

 

Само две жени Елинор Остром от САЩ и родената във Франция американска изследователка Естер Дюфло са печелили наградата, припомня ДПА.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4128 |09.10.2023 Денков разкъсан между нуждата от КСНС заради Израел и предизборното говорене . 3| 6779 |09.10.2023 Гражданско неподчинение на „Шишман“ в София. Блокираха протестно улицата с автомобили . 3| 4342 |09.10.2023 "Алфа Рисърч" с първа социология за местните избори в Пловдив . 1| 4712 |09.10.2023 “Хамас” не взе заложници просто така. Има цел и тя е размяна. Историята на Гилад Шалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads