Реклама / Ads
0| 3423 |21.11.2022 НОВИНИ

Изслушването на кандидатите за делегирани европрокурори - без Бойко Атанасов. Защо? 

.
Без присъствието на следовател Бойко Атанасов премина изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори от членовете на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Пред ФрогНюз той заяви, че не е отишъл, защото не е счел за необходимо да присъства, след като ВСС е показал многократно, че не се справя с поставените си задачи. 
 

Трима кандидати за делегирани прокурори в ръководената от Лаура Кьовеши ЕП бяха избрани - Василен Бенчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова. На изслушването не е отишъл още Милко Момчев, а Иван Кучиев се е отказал.


“Не съм счел за необходимо да присъствам, защото ВСС е показал, че не се справя с поставените задачи. Много от дейностите отдавна трябваше да бъдат пресечени от парламента. Не мисля, че можем да очакваме каквито и да било резултати в борбата с икономическата престъпност и корупцията. Хората излязоха през 2020 г. да протестират и не съм чул някой да протестира срещу начина, по който ще се гласува, а заради това, че в България отсъства справедливост. Учуден съм, че парламентът не се занимава с изтеклия мандат на Инспектората на ВСС", заяви Бойко Атанасов пред ФрогНюз. 


Василен Бенчев - прокурор в Софийска районна прокуратура, е одобрен със 7 гласа "За" и 1 глас "Против", Михаела Райдовска от Софийска градска прокуратура (СГП) - със 7 гласа "За" и1 глас "Против", а Юлиана Христова - също прокурор в СГП - с 8 гласа "За" и нито един глас "Против".


В момента българските представители в Европейската прокуратура са девет, вместо 10, както бе първоначално. През юни Лаура Кьовеши поиска броят им да се увеличи на 15 заради големия обем от работа.


Процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори бе обявена на 27 юли от Прокурорската колегия, след внесено от главния прокурор Иван Гешев искане. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2650 |14.09.2022 ВСС реши да отложи изслушването на кандидатите за европрокурори . 0| 2944 |07.09.2022 Психологът Д-р Пламен Димитров: Системно негласуващите не виждат представителство в кандидатите . 0| 3589 |26.08.2022 Осем кандидати за шест места за делегирани европрокурори . 0| 2722 |19.08.2022 Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами са избрали да се настанят на ”Раковски” 134

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads