Реклама / Ads
1| 3775 |17.12.2023 НОВИНИ

Извънредно неделно заседание. Асен Василев: "Ще приемем бюджета преди Коледа!"

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Въпреки провалените заседания на парламента тази седмица, държавният бюджет ще бъде приет до Коледа, прогнозира финансовият министър Асен Василев.
 

Днес депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание ще заседават извънредно, за да мине бюджетът през комисия на второ четене.

 

Парламентът прие план-сметката на първо четене на 11 декември (понеделник), след продължили няколко часа дебати. “За” гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха депутатите от "Възраждане", БСП и ИТН.


В четвъртък заседанието на депутатите се провали заради протеста на “Възраждане”, ИТН и БСП. С жива верига пред трибуната на Народното събрание депутатие от "Възраждане" се обявиха срещу "беззаконието" около демонтажа на МОЧА - както те твърдят, и промените в Конституцията. Костадин Костадинов подкани "всички свободно мислещи граждани в залата" да направят същото. Пред трибуната излязоха още от ИТН и БСП. Тошко Йорданов заяви, че се извършва “абсолютна бруталност” с промените в Конституцията. 

 

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС пък не се регистрираха в зала в петък, защото разбрали, че “пак са подготвени циркове” от “Възраждане”. Председателят на парламента Росен Желязков направи два опита за регистрация, но и след двата нямаше кворум. При първия опит в залата се регистрираха 65 депутати от "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и един нечленуващ в група. При втората регистрация системата отчете 68 депутати от необходимия минимум от 121 за начало на заседанието.


Независимо от критиките на едрия бизнес няма да бъде правена крачка назад от данъчните закони, като например за допълнителния корпоративен налог за големите национални и чуждестранни компании, защото текстовете вече бяха одобрени от Народното събрание на второ четене, категоричен беше Василев в ефира на bTV.


"Има промени, част от които са подкрепени от Министерството на финансите. Днес ще мине работната група и ще видим реално на бюджетна комисия какво ще бъде прието и какво ще бъде отхвърлено. Основните промени са по линия на общинските проекти, имаше обявени допълнително пари за култура и още няколко по-малки промени, както и финансирането за тези мерки, защото пари трябва да се намерят отнякъде, идва по линия на увеличение на таксите за хазартните оператори", каза той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3738 |17.12.2023 Времето в следващите дни ще напомня за ранната пролет . 3| 4619 |16.12.2023 Васил Терзиев: Столичният общински съвет трябва да заработи спешно от понеделник . 4| 4367 |16.12.2023 Украйна е свалила 30 дрона, изстреляни от Москва . 6| 4294 |16.12.2023 Стоян Михалев, ПП-ДБ: Управлението премахна голяма част от руските енергийни зависимости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads