Реклама / Ads
0| 2691 |20.08.2023 НОВИНИ

Жестоки пожари в няколко държави. Хиляди са евакуирани

.
Хиляди хора са евакуирани от домовете си в различни части на света заради жестоки пожари, които продължават да бушуват. Огнеборци се борят с огнени стихии в Гърция, Канада, Испания.
 

В Александруполис, Гърция, борбата с пожарите продължава, след като в събота пламъците се разрастнаха. Според пожарната най-сериозният проблем е в Траянополските бани. По данни на пожарната горят къщи в Аетохори и Пефка. Пред гръцкото издание “Катимерини” говорител на пожарната служба заяви, че огънят е труден за овладяване и особено агресивен. Евакуирани са осем населени места. Сред тях е и курортът Анталия.

 

Пожари има и у нас. 10 екипа огнеборци се борят с пламъците в Свиленградско, които избухнаха вчера. Две села горят - Младиново и Пъстрогор, където огънят обхвана 7 километра. Горят ниски треви и храсти и широколистна гора.  Силните пориви на вятъра не позволиха справянето с огъня. Според една от версиите подпалването е в резултат на почистването на стърнища. 

 

В канадската провинция Британска Колумбия (най-западната) около 15 хил. домакинства са били евакуирани. Според данните на властите “значителен брой” сгради са били обхванати от пламъците в град в долината Оканаган, където живеят около 36 хил. души. За целият регион е обявено извънредно положение. Пожари има и в северната част на Канада, където евакуирани са около 19-20 хил. души. Това са най-лошите горски пожари в историята на Канада. Към момента има най-малко 1000 огнища в цялата страна, показват данните на Канадския междуведомствен център за горски пожари.

 

В Испания поне 26 000 души са евакуирани от канарския остров Тенерифе заради огромния пожар, който бушува там от началото на седмицата и не може да бъде загасен. Досега той е изпепелил над 5 000 хектара, а периметърът му е вече 50 километра. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2742 |19.08.2023 Тревога за руска атака: Няколко ята шахеди и тази нощ атакуваха Украйна . 0| 2696 |15.08.2023 Загиналите в горските пожари на хавайския остров Мауи станаха 99 и „може да се удвоят“ тази седмица . 0| 2832 |06.08.2023 Огнена стихия: Над 200 пожари са потушени за денонощие . 40| 13264 |03.08.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Войната между Русия и Украйна - едновременна игра на няколко шахматни дъски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads