Реклама / Ads
0| 3048 |15.07.2022 НОВИНИ

ДБ пред Радев: Ако получим мандата, ще преговаряме със същите 4 партии, както досега

.
Източник: БГНЕС
Ако ни бъде даден мандат, предвиждаме да водим диалог в сегашната четворна коалиция, която се разпадна. С много сериозни изводи, като например недобрата конструкция на самия процес на взимане на решения. Обмисляме дали не е добре политическите лидери да направят крачка назад. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на консултации при президента Румен Радев.
 

„Смятаме, че трябва да бъде направено необходимото усилие благодарение на диалог да бъде излъчено управление в този парламент. Ако не започнем веднага решаването на кризите, рискуваме да се окажем фатално неподготвени за тях“, обясни Иванов.

 

По думите му още един цикъл от избори едва ли ще даде различен парламент: „Тръгвайки към нови избори, вървим към влошаване на политическата среда за вземане на решения. Кампанията ще бъде поляризираща. Това ще направи намирането на консенсус в следващия парламент още по-трудно“.

 

„Българската политическа класа се отучи на се фокусира върху приоритетите и да търси допирни точки“, изтъкна съпредседателят на „Демократична България“. Очевидно популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация започва да цикли, а ние трябва да спасим парламентарната република“.

 

Иванов определи третият мандат като „мандат на диалога“.

 

„Политическите лидери трябва да направят крачка назад“, смята Христо Иванов, като от ДБ най-вече държат да се промени тона на разговорите: „Преговори трябва да се водят със спокоен тон, защото хората очакват резултати, а не драми“. Той обеща условията и червените линии да бъдат сведени до минимум.

 

От своя страна Радев също заяви, че страната е изправена пред много кризи - няма дългосрочни договори за доставка на газ, няма законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа буксува. По думите му е необходимо да има работещ парламент, за да може България да премине по-лесно през тези перипети.

 

Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

 

Срещата можете да проследите тук:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2782 |15.07.2022 Ива Митева: Лидерите да отстъпят встрани, напред да излязат експертите от А-отборите . 0| 3019 |15.07.2022 Никола Минчев: Не са ми предлагали да бъда премиер . 0| 2991 |15.07.2022 ДПС предлагат отлагане на предсрочните избори, но искат да знаят докога . 0| 3364 |15.07.2022 МС прие новия план за справяне с COVID-19: Какви мерки предвижда?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads