Реклама / Ads
0| 6168 |15.07.2022 НОВИНИ

ИТН и президентът се спречкаха за това кой е провалил управлението

.
Тошко Йорданов, Румен Радев Източник: БГНЕС
Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото Народно събрание пред необходимостта да излъчи ново управленско мнозинство или да отиваме на нови предсрочни парламентарни избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за сформиране на ново управленско мнозинство. Около какви приоритети вие виждате сформирането на ново правителство? Отворени ли сте за диалог и към кои политически формации? При какви условия? Поддържате ли още „червени линии“? Имате ли имена в т.нар. „забранителен списък“?
 

Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с представителите на „Има такъв народ“ преди връчването на третия мандат.

 

„В период на кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание  и за хората, и за политическата система“, добави той.

 

„Вие много добре знаете, че един от коалиционните ни партньори наруши коалиционното споразумение и решението, което взехме тук, при Вас, на консултативния съвет. Така че не бих казал, че ние сме напуснали правителството и сме създали сегашната ситуация, по-скоро неспазването на националните интереси от един от нашите коалиционни партньори доведе до тази ситуация. Защото ние винаги сме смятали, че политическите обещания трябва да се спазват и националните интереси са над политическите пристрастия“, отвърна председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

 

Според ИТН в тази кризисна ситуация е по-добре да има правителство: „Според нас е най-добре със същите 4 партии, защото сме сходни като основни положения и цели. С ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ изобщо нямаме допирни точки“.

 

„Разбира се, самата коалиция би трябвало да се структурира по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. И тъй като основната причина за разпад на коалицията се казва Кирил Петков и Асен Василев, би било добре, ако е възможно, политическите лидери да отстъпят малко по-встрани. Хубаво е да бъдат изтикани напред хора, които са по-скоро експерти, отколкото политически лица“, предложи Йорданов.

 

„Отворени сме за разговори с бившите си коалиционни партньори, ако възложите третия мандат на нас, това е Ваше решение. За бившите си партньори няма да слагаме червени линии“, обърна се той към президента.

 

На свой ред Румен Радев запита ако третият мандат отиде при ИТН, дали са склонни министър-председателят да бъде от друга политическа сила.

 

„Нямаме претенции и твърдо условие министър-председателят да бъде от нашата политическа сила“, отвърна Тошко Йорданов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3289 |15.07.2022 Радев пита ПП готова ли е да излъчи кабинет или да подкрепи правителство с друг мандат . 0| 3684 |14.07.2022 Пепел му на езика на доц. Стойчев: Президентът Радев като нищо може да даде мандата на ДПС . 0| 11662 |13.07.2022 Проф. Дрозина: България е най-слабото звено. Затова “Газпром” удря тук . 0| 3695 |12.07.2022 Дясната ръка на Радев проф. Маринов: Президентът не е политическа акушерка, няма да търси експертен кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads