Реклама / Ads
0| 3035 |28.06.2022 НОВИНИ

ДБ пред президента: Важно е да се състави кабинет с първия мандат

.
Владислав Панев, Атанас Атанасов, Христо Иванов Източник: БГНЕС
Представители на „Демократична България“ се явиха на консултациите при президента Румен Радев. В президентстрото дойдоха Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.
 

Големият въпрос беше дали коалиционните партньори от ДБ ще уважат държавния глава днес, тъй като вчера останалите двама - „Продължаваме Промяната“ и БСП отклониха поканата на Румен Радев. Причината - обсъждането и гласуването на актуализацията на бюджета в ресорната комисия.

 

Пред представителите на ДБ президентът коментира, че политическата криза е изключителна важна, защото хората очакват усилия от политиците в тази сложна обстановка. Той поздрави последователната политика на „Демократична България“ за съдебната реформа, която е изпаднала от фокуса на кабинета.

 

„Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата от дългия и важен път, който трябва да се измине. Много е важно да се намери балансът между това, че трябва време и усилие от партиите в съставянето на нов кабинет, а в същото време предстои изключително много работа за приемането на бюджета и да се постави законодателна основа за приемането на Плана за възстановяване и устойчивост. Голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка и дали това НС има потенциал да формира ново управленско мнозинство, дали е по-важен скучният професионализъм или площадният устрем, който да консолидира повече последователи“, каза Радев.

 

На свой ред Христо Иванов отговори, че консултациите са именно антикризисна мярка, доколкото целта на Конституцията е да има излъчено правителство и да не се стига до предсрочни избори.

 

„Кризата има още един аспект - на политическата класа, където всичко е твърде лично и не може да се води разговор по съществените проблеми. В този смисъл консултациите са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор“, каза той и допълни, че е много важно да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат, тъй като именно той е този, натоварен с най-много очаквания. Според Христо Иванов трябва да се продължи фокусът върху съдебната реформа, с широко съгласие за нейното провеждане.

 

Той остава скептичен, че нови избори ще дадат магическо решение на проблемите.

 

Началото на разговорите можете да проследите тук:

 

 

Разговорите днес започнаха с представителите на „Има такъв народ“, а последната среща за деня е с „Възраждане“. Вчера президентът разговаря с ГЕРБ-СДС и ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3496 |28.06.2022 Кошлуков пред СЕМ: Повече технологии в БНТ ще направят телевизията по-гледаема . 0| 3449 |28.06.2022 Президентът към ИТН: Последователни сте за РСМ, само вие подкрепихте предложението ми за защита на българите там . 0| 4510 |27.06.2022 Владислав Панев пред Фрог: Като мине бюджета, ще решим за консултациите с Радев . 0| 3220 |27.06.2022 Президентът: Изправени сме пред политическа криза. ГЕРБ: Ще върнем втория мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads