Реклама / Ads
0| 9191 |16.06.2022 НОВИНИ

Първи тест за коалицията: Мощна подкрепа и бурни аплодисменти за шефа на НС. Т. Йорданов: Да не сме на конгрес на БКП?

.
Никола Минчев Източник: БГНЕС
Първи тест за коалицията. Депутатите гласуват отстраняването на шефа на Народното събрание. Това е първа точка на днешното парламентарно заседание, което започна с бурни аплодисменти в подкрепа на Никола Минчев.
 

Почти цялото правителство е в парламента, за да застане зад председателя на Народното събрание Никола Минчев, както и да присъства на първо четене на актуализацията на държавния бюджет. В парламента са премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, вицепремиерът Корнелия Нинова, вицепремиерът Калина Константинова, както и министрите Асена Сербезова, Николай Събев, Божидар Божанов, Надежда Йорданова, Николай Денков, Атанас Атанасов, Иван Иванов, Христо Проданов.


.
Източник: БГНЕС

 

На влизане в парламента в отговор на въпрос очаква ли да се стигне до отстраняването на Минчев, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира: „Това зависи от депутатите в залата и го оставям на съвестта на всеки един от тях“.

 

Тошко Йорданов, Източник: БГНЕС

Пръв на парламентарната трибуна излезе Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. Докато представяше исканията за отстраняването на Минчев, той беше прекъснат от депутатите от управляващата коалиция, които аплодираха шефа на НС на крака. Тази проява Йорданов определи като „конгрес на БКП“. Сред мотивите на ИТН са „непрекъснато неизпълнение на задълженията на председателя, системното и грубо нарушаване на правилника на НС и превишаване на неговите права“.

 

Андрей Гюров, Източник: БГНЕС

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров защити колегата си от трибуната: „Мафията си поиска държавата и безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание. След като пресякохме престъпните схеми на Капитан Андреево, след като спряхме транзитна на парите от магистралите към чекмеджетата, дадохме да се разбере че антикорупционната комисия ще заработи начело с човек, който не трепери пред задкулисието, мафията прави днешния ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно - става дума за пари. това е показна атака срещу председателя на парламента. За всички тук е ясно, че най-младият председател на парламента е брилянтен юрист, който води тази институция с чест, а не с процедури и хватки“.

 

Йордан Цонев, Източник: БГНЕС

Йордан Цонев от ДПС отговори, че искането е легитимно и внесено с подписи. „Не си представям да нарека нито един от тази зала „мафия“ - това значи, че наричам тези, които са го избрали за „мафия“. И без това остана малко от държавността, благодарение на ей тези хора тук“, обърна се той към министрите. 

 

„Така ще е днес - ПП ще казват откровени лъжи. Говорят се глупости за „диванчета“ и „мафията“. Разбирам, че за него Слави Трифонов е някакво митично същество, което държи конците на цялата зала. Разбирам, че за вас той е невидима сила като Волдемор“, коментира от своя страна Тошко Йорданов. 

 

Настимир Ананиев, Източник: БГНЕС

„За да говориш за професионално отношение трябва да си юрист, не сценарист. Ясна е новата коалиция“, заяви Настимир Ананиев от ПП.

 

Всичко това се случва, след като вчера 120 депутати от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ внесоха предложението. Депутатите та Слави Трифонов разполагат с 20 гласа, партията на бившия премиер Бойко Борисов – с 59, ДПС – с 34 и партията на Костадин Костадинов – с 13 народни представители. Това прави 126 гласа и на практика означава, че събират достатъчно гласове, за да съборят Никола Минчев от председателския стол.  

 

До искането за освобождаването на Минчев се стигна заради изслушването на външния министър Теодора Генчовска относно Северна Македония. Първоначалното предложение бе тя да бъде изслушана на закрити врати, но впоследствие влезе в сила предложението на ПП – изслушването да бъде проведено пред камерите на медиите. Това ядоса някои от народните представители, защото според тях така не може да бъде цитирана паметната бележка, в която министър-председателят Кирил Петков коментира казуса Република Северна Македония.

 

Днешното парламентарно заседание ще бъде удължено до приемане на актуализацията на държавния бюджет.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3031 |15.06.2022 На фона на раздора в коалицията: Актуализацията на бюджета влиза в НС . 0| 3640 |13.06.2022 Първи коментар на ИТН за отцепниците в парламента . 0| 3983 |13.06.2022 Проф. Киров за трусовете в коалицията: Всичко ще приключи до десетина дни . 0| 3899 |12.06.2022 Стефан Софиянски за коалицията: Парцелира се Министерския съвет, не се работи така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads