Реклама / Ads
10| 3681 |12.02.2021 НОВИНИ

Журналист: Има версия, че COVID-19 е стигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо

.
Остава под въпрос истинският произход на коронавируса, предизвикал световна пандемия. Екип от СЗО най-после отиде в Китай на изследователска мисия, където опроверга една от основните теории - че вирусът е създаден изкуствено. Не е известно на учените все още обаче как инфекцията е стигнала до пазара в Ухан. Възможно е това да се е случило чрез замразено месо.
 

Версията трябва да се проучи по-обстойно, посочи журналистът от Радио “Пекин” Тодор Радев в ефира на Българската национална телевизия. 


"През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", допълни Радев.


Журналистът посочи, че по думите на ръководителя на екипа проучването сочи, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. 


“Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", смята Радев.


На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с COVID-19.


Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произходът на инфекцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2976 |12.02.2021 Малко над 9% от тестваните за COVID-19 - положителни . 1| 3062 |11.02.2021 Две области в Гърция под пълна карантина заради COVID-19 . 12| 3057 |10.02.2021 СЗО: 17% е спадът на случаите на COVID-19 по света за миналата седмица . 4| 2983 |10.02.2021 1212 са новозаразените с COVID-19, над 3100 души са в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads