Реклама / Ads
5| 6266 |03.04.2023 НОВИНИ

Журналист: Математиката на ДПС се оказа грешна. Забравиха "Възраждане" с преливането на гласове към ИТН

.
Не се случи нищо, което да не бяхме предвидили и за което да не бяхме предупредили - от силния старт на ГЕРБ сутринта, през уж обръщането на резултата следобед, до финалното връщане на Борисовата партия начело. Озадачи ме, че този път обичайно добре смятащите математиката ДПС не успяха колко точно гласове могат да пласират към ИТН, за да не останат четвърта сила. Не предвидиха, че ще ги изпревари “Възраждане”.
 

Това заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" журналистът Весислава Танчева. 


Според нея в рисковите секции напълно доказуемо ДПС са купували гласове за "Има такъв народ". Аналогична е била ситуацията с "Български възход" на миналите избори. 


"ГЕРБ, ДПС и ИТН са една нелоша евроатлантическа коалиция. Ако ще има с какво да оправдават геополитическата си ориентация - имат прекрасна възможност за такава коалиция, която в очите на мнозина изглежда невъзможна. Няма да забравя, че Борисов много пъти е повтарял, че техният електорат вече приема такава коалиция за възможна. Трите партии заедно имат 115 места заедно, но във “Възраждане” винаги ще има шестима отсъстващи", допълни тя. 


Според Веселин Стоев България продължава с "пробата и грешката". 


"Беше нарисувано какво ще се случи - от хартията за принтерите, през мобилните телефончета. Наляхме едни безсмислени пари, които не сме сигурни колко отразяват действителния резултат. Дори грешките да касаят само преференциите, това е ниво на избори от времето на Алеко Константинов. Бе предвидено, че ще се получи същата патова ситуация, каквато имаше в предишния парламент. Въпросът е същия. През това време управлява Радев, има инфлация, загубихме 1-2 години за няколко месеца за еврочленството. И сега пак ще се тюхкаме защо няма топла вода", коментира той. 


Според него кампанията е минала под знака на "негласното приемане, че ще има правителство на малцинството" на ПП-ДБ. Сега обаче ГЕРБ са тези, които ще имат такова. 


"Изведнъж в петък преди изборите Борисов каза, че е най-добре да има голяма коалиция. Това е възможно само в условия на природно бедствие. Ако отново отидем на избори “Възраждане” ще са природното бедствие и тогава никой няма да ги пита - те ще направят коалиция. Трябва да се загърби въпросът “кой с кого”. ПП-ДБ казваха, че са за правителство на малцинството. Такова ще има от ГЕРБ. Да върнат Изборния кодекс където му е мястото, Радев да не е на власт, да продължи помощта за Украйна, Борисов да не е в правителството и парламента и да си отиде в Банкя. По-лошият сценарий е хартиена коалиция", заяви той. 


С него обаче не се съгласи Танчева. По думите й ГЕРБ не са допускали пособна опция и ако не участват в правителството, значи няма да има кабинет. 


"ГЕРБ никога не са били изолирани от ДПС. Те продължават да са токсични, но само за един определен кръг от обществото. Хората спряха да очакват да се случи нещо кардинално - това сваля избирателната активност. Затова въпреки хартиената бюлетина имаме реално по-малко гласували и 5% невалидни бюлетини. И аз искам правителство, но не си го представям в рамките на този парламент. Ако има такова, то ще нанесе щети само на ПП-ДБ, които ще трябва да пожертват резултатите си на местните избори само месеци по-късно, да излъскат имиджа на ГЕРБ. Ако избирателите на ПП-ДБ оценяват възможна формална или неформална коалиция с ГЕРБ като нещо, което ще ги отблъсне, защо?", допълни Танчева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2899 |02.04.2023 Куриоз: Председателят на изборната секция в “Столипиново” се оказа неграмотен . 2| 2965 |31.03.2023 Русия все още няма доказателства, че репортерът от ”Уолстрийт джърнъл” е извършвал шпионаж . 16| 4006 |29.03.2023 Журналист: Не може пресаташета на Радев да звънят в редакциите . 21| 3053 |28.03.2023 Зеленски: Нашият народ доказа, че окупаторът ще бъде победен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads