Реклама / Ads
32| 3846 |28.12.2022 НОВИНИ

Журналистът Христо Грозев се страхува за живота си

.
Христо Грозев
Журналистът Христо Грозев от сайта „Белингкат” заяви, че се страхува от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да ме отвлече”, посочи Грозев. Към този момент българското Министерство на външните работи не се е свързало с журналиста Христо Грозев. Той подчерта, че два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа са му предложили помощ.
 

Христо Грозев посочи, че поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с техните разследвания: "Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас”, каза журналистът пред Nova TV.

 

Грозев не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента: „Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана.”

 

Христо Грозев посочи, че поне от 2-3 години не само той, но и колегите му от „Белингкат” имат особен режим на пътуване - чрез закупуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуват и какво разследват: "Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл.”

 

Грозев определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ. Грозев не знае защо е включен в този списък. Каза, че е наел адвокати в Русия, защото те "не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен.” Той посочи, че е наел адвокат и от правозащитната организация „Агора”, но вече втори ден не могат да получат информация."

 

Грозев смята, че е привлякъл вниманието на руските служби през 2016г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет. „Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016г., на излизане от страната ми беше сложен черен печат”, каза журналистът.

 

Грозев посочи, че през 2019г. тяхно разследване е нанесло сериозен удар на труските служби: "То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен.”

 

Към този момент българското Министерство на външните работи не се е свързало с журналиста Христо Грозев. Грозев подчерта, че два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа са му предложили помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 3642 |27.12.2022 Външно министерство привиква руската посланичка заради случая ”Грозев” . 25| 4829 |27.12.2022 Божидар Божанов: Кремъл не харесва Грозев след разкритията за операциите на агенти на руските служби . 9| 3362 |27.12.2022 ГЕРБ поиска Митрофанова да бъде привикана в МВнР заради случая с Христо Грозев . 10| 3394 |27.12.2022 Христо Грозев: Нямам представа защо Кремъл ме обяви за издирване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads