Реклама / Ads
6| 2953 |10.05.2024 НОВИНИ

Журналистът Коста Филипов за Гордана Силяновска: Заявките за европейски път не ги чух

.
Коста Филипов
70-годишната Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена-президент на Северна Македония. Окончателните резултати от вчерашните президентски избори показват почти 309 хиляди гласа разлика в нейна полза в надпреварата й с досегашния президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски.
 

"След 2 дни ще има инаугурация на новия президент на РСМ, ще видим дали нашият президент Румен Радев ще бъде поканен. Това ще е първи сигнал какви ще са отношенията между двете страни. Заявките на Гордана Силяновска за "европейския път" не ги чух", каза пред БТВ Коста Филипов, журналист, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

 

Гордана Силяновска вече се обърна на сръбски език в отговор на поздравителния адрес на сръбския държавен глава Александър Вучич, разкри журналистът.

В РСМ бързат да съставят ново правителство, допълни той.

 

"На 31 май се събира съвместната комисия между България и Северна Македония относно историята", каза Филипов. „За мен е много любопитно дали българският държавен глава ще присъства на инагурацията. Преди пет години, когато Стево Пендаровски стана президент, Румен Радев беше там. Това им беше първата среща, макар и протоколна“, уточни той.

 

Според него преди пет години са били поканени всички държавни глави на съседните на Северна Македония страни.

 

„Заявките за европейски път на Гордана Силяновска не ги чух. Чух, че ще пътуват по балканските пътища, че ще се върнат на Балканите. Накрая добави и за Брюксел. Обикновено първото посещение на македонските политици след избора им е в Брюксел, но ще видим дали сега няма да иде другаде“, коментира журналистът.

 

Първите поздравили ВМРО-ДПМНЕ за победата в изборите 2 в 1 бяха премиерът на Унгария Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич.

 

През вчерашния ден имахме и първа официална реакция на София след избора на Скопие.

И президентът Румен Радев, и премиерът Димитър Главчев гледат с тревога към резултатите и победата на ВМРО-ДПМНЕ, известни с антибългарската и антиевропейската си реторика.

 

„Много скоро ще проличи дали новият президент и партията, която спечели с решителна преднина тези избори, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на РСМ или ще поемат по друга посока“, каза президентът Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2633 |10.05.2024 Израел отива на финала на Евровизия, въпреки протестите . 3| 2812 |10.05.2024 Заради кандидат-депутат: Шест патрулки на полицията в центъра на София . 0| 2535 |10.05.2024 Ще ни отвее: Жълт код за силен вятър днес . 0| 2450 |10.05.2024 В очакване: Излиза първото класиране за детски градини и ясли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads