Реклама / Ads
47| 8886 |03.09.2023 НОВИНИ

Журналистът от BBC Питър Хорокс: България попада в най-лошата част на спектъра на руската пропаганда в Европа

.
Източник: стопкадър, NOVA
България попада в най-лошата част на спектъра на руската пропаганда в Европа. Това каза пред Нова тв журналистът от Би Би Си Питър Хорокс.
 

 Той посвещава на телевизията повече от половината си живот - цели 35 години. Той започва работа в Би Би Си като стажант, а години по-късно оглавява нюзрума и световната служба на телевизионния оператор. Два пъти носител на наградата БАФТА и е член на британския медиен регулатор.

 

" Резултатите от проучванията на общественото мнение и от изборите сочат, че в България има партии, които пряко симпатизират на Русия. Те взимат една четвърт, може би 30% от гласовете. Това показва, че в България има хора, които силно симпатизират на Русия. А това се усеща, влияе се от медиите, особено онлайн медиите. Една организация, в която членувам и аз, води кампания за висококачествена информация в България.

 

Занимаваме се с тази тема. Ясно е, че има доста интернет портали, и нови т.нар. сайтове-гъби, които се създават за разпространение на дезинформация. Изглежда, че в България съществува организирана дезинформация в подкрепа на руската гледна точка, казва Хорокс.  Той твърди, че има доказателства за политически и финансов контрол зад про-руските информационни източници особено в онлайн средата.

 

Хорокс е убеден, че в рамките на Европейския съюз  попада в най-лошата част на спектъра на руската пропаганда.

 

"Има редица други страни в Централна и Източна Европа с големи проблеми в рамките на Европейския съюз. А има и други държави на Балканите – мисля, че Сърбия би била най-ярък пример за това, как информационната среда може да е даже по-лоша, където телевизии открито показват симпатиите си към Кремъл, така че положението в България не е добро, но не е най-лошото в Европа като цяло", обяснява журналистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2525 |22.08.2023 Журналистът Явор Евтимов: Заради успеха на Нургюл обърнахме внимание на трагичното състояние на шахмата ни . 1| 2667 |18.08.2023 Журналистът Йово Николов: Разкритията на поръчкови убийства в България е 0,01% . 6| 7204 |17.08.2023 Журналистът Григор Лилов със своя версия за убийството на Алексей Петров . 8| 4227 |16.08.2023 Журналистът Йово Николов: Алексей Петров е от хората, които не умират в леглото си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads