Реклама / Ads
1| 2150 |27.09.2024 НОВИНИ

Кабинетът одобри Национална програма за борба с домашното насилие до 2026 г.

.
Служебният кабинет прие днес Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
 

Програмата предвижда мерки за справяне с проблема, разработени на базата на приоритетни дейности за финансиране, определени от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. Тя включва координирани мерки от различни институции за предотвратяване и защита от домашно насилие, като същевременно уточнява финансирането и целите за постигане на конкретни резултати.

 

Сред планираните дейности са обучения за съдебни служители, полицаи, учители, медицински специалисти, адвокати от Националния регистър за правна помощ, социални работници и служители в агенциите за закрила на детето. Тези обучения ще имат за цел подобряване на тяхната подготовка в борбата с домашното насилие. Програмата също така предвижда информационни кампании и семинари, насочени към превенция.

 

В рамките на програмата всяка година ще бъдат отпускани 450 000 лева като безвъзмездна финансова помощ. Тези средства ще бъдат използвани за социално, психологическо и правно консултиране, процесуално представителство, както и за специализирани програми за защита и възстановяване на жертви на насилие. Тази помощ ще се предоставя както в консултативни центрове, така и за хора, настанени в защитени жилища.

 

Освен подкрепата за жертвите, държавата ще финансира програми за работа с извършителите на домашно насилие, с акцент върху преодоляване на агресията и справяне с гнева. Тези програми са важни за намаляване на риска от повторно насилие и за насърчаване на социалната реинтеграция на извършителите. Целта на програмата е да осигури както подкрепа за жертвите, така и превантивни мерки за ограничаване на домашното насилие.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2218 |27.09.2024 Заради санкциите "Газпром" отпадна от топ 100 на най-печелившите руски компании . 2| 2310 |27.09.2024 Правителството одобри: 400 чуждестранни студенти ще се обучават в български университети . 2| 2173 |27.09.2024 МВР събра над 2,1 млн. лв. за седмица от глоби на шофьори . 3| 2214 |27.09.2024 Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads