Реклама / Ads
0| 21108 |02.09.2022 НОВИНИ

Кабинетът пропиля офертата за нигерийския газ, търси на тройно по-висока цена, върви стремглаво към ”Газпром”

.
Кабинетът ”Донев”
Служебният кабинет си затвори очите за предложения евтин газ от Нигерия. Вчера окончателно изтече офертата към България на известния в цял свят предприемач принц Стенли Икпонмуонба за първоначална доставка на 1,250 млрд. кубични метра газ, плюс още 5 млрд. кубични метра на цена от почти 100 лева за мегаватчас. При разтоварването на слотове, било то в Турция или Гърция, сумата става 120 лева на мегаватчас.
 

За сравнение преди два дни новата шефка на “Булгаргаз” Деница Златева заяви, че     прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лв, което е тройно повече.  Въпросната цена, посочена от Златева,  е без да се включват разходите за запазване на слотове.  Припомняме ви, че предложението на принц Стенли включваше и резервирани слотове за синьото гориво, запазени основно в Турция. Другата особеност на нигерийската оферта е, че няма посредници. Енергийни експерти смятат, че вероятно това е попречило на проекта да се реализира, което на практика показва, че страната ни все още не е успяла да преодолее корупционните практики в бранша. 


Управляващите ни оставят с неясно бъдеще и  в тотална несигурност по отношение на обезпечаването на страната с нужните количества природен газ и то на прага на зимата. Говори се, че ще търси възможност за сключване на договор в рамките само на 6 месеца, но засега идеята е да се проучат единствено офертите. Финализирането на сделката се оставя на редовен кабинет, който обаче не е ясно кога ще се конструира, предвид очакванията, че след изборите през октомври, ще се върви към нови. 

 

Другото недоумение е, защо настоящата власт пробутва тезата, че взима политическо решение спрямо договорите за синьо гориво,  при положение, че нито една политическа партия не носи отговорност за служебен кабинет.  

 

Основната теза, която започна да се прокламира от седмица всъщност е да се търсят варианти за изпълнение на договора с “Газпром”. Източниците ни са категорични: “От всички действия на служебния кабинет прозира желанието да се върнем към зависимостта от Русия.  С отказа от нигерийски газ, изпуснаха питомното, сега ще гонят дивото”.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2887 |23.08.2022 ДБ: Кабинетът „Донев“ реставрира зависимостта от Кремъл и „неизбежно“ води страната към тежка газова криза . 0| 2892 |21.08.2022 Кабинетът “Петков” тупал топката за строежа на АМ “Хемус” според арх. Влади Калинов . 0| 12721 |18.08.2022 Иван Дреновички: Офертата с танкерите е невъзможна . 0| 4669 |18.08.2022 Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads