Реклама / Ads
0| 5606 |13.05.2007 НОВИНИ

Кадафи в кома, покосен от тежък инсулт?

.
Тежък инсулт е покосил тази нощ либийският ръководител Муамар Кадафи, научи „Фрогнюз” от дипломатически източници. Полковникът се почувствал зле, опитал се да стане от леглото, но не можал. Междувременно либийската агенция "Джана" опроверга тези информации.
 
Тежък инсулт е покосил тази нощ либийският ръководител Муамар Кадафи, научи „Фрогнюз” от дипломатически източници. Полковникът се почувствал зле, опитал се да стане от леглото, но не можал. Охраната веднага извикала личният лекар на Кадафи, който успял само да измери пулса и кръвното налягане на вожда, след което спешно в резиденцията в Триполи били извикани светилата на либийската медицина. Инсулт, било тяхното заключение, след което Кадафи бил приет в болница. Минути след започналите изследвания обаеч той изпаднал в кома. Това потвърждава и палестинската агенция „Маан”. Според израелски източници обаче лидерът на либийската революция е получил масиран инфаркт. Два руски сайта обаче потвърждяват съобщението за инсулт, предизвикан от кръвоизлив в мозъка. "Газета Ру" добавя, че самият Кадафи никога не е признавал за своите болести.

Либийското правителство се е събрало на спешно съвещание още в ранни зори. Наложена е забрана на информацията за състоянието на вожда.
Веднага от чужбина са извикани неговите деца, които трябва да се приберат и да застанат до леглото на баща си, както повелява традицията още днес следобед. Ройтерс отбелязва, че синовете му (той има шестима сина и една дъщеря) спешно са прекратили отпуските си и са отлетели веднага за Триполи. Според израелски източници обаче само двама от наследниците на Кадафи са в състояние да станат евентуални негови приемници. Единият е по-големият Саади, който до неотдавна играеше футбол в италианските футболни клубове "Перуджа" и "Удинезе", а другият възможен претендент за поста на баща си е Сейф-ал-Ислам, занимаващ се с посреднически мисии с европейските страни. За реален претендент обаче се счита и по-големият брат на Кадафи, Мохамед, скромен, но педантичен събственик на телекомуникационна компания, шеф на Олимпийския комитет на страната и на автоклуб. Сред потенциалните наследници не се причисляват дъщерята Айша и най-малкият син Билял, по-известен с прозвището Анибал, който е прословут с разгулния си живот.
Положението на Кадафи е толкова тежко, че след консултации с медици от САЩ и Русия той е бил поставен в изкуствена кома, за да бъде поддържан живота му, докато се разбере какво лечение да се предприеме. Засега оперативното отваряне на черепа било изключено поради неудобното място на тромба. Имало опасност при отварянето да се повредят важни мозъчни центрове.

По-късно през деня обаче агенция Ройтерс, позовавайки се на източник от италианското правителство, предаде, че всъщност либийският лидер Муамар Кадафи се обадил на италианския министър-председател  Романо Проди и му казал, че се чувства добре. Това съобщение опровергава разпространената по-рано информация, че либийският ръководител е приет в болница в много тежко състояние. Съмненията обаче остават и световните агенции се надпреварват да тиражират и двете взаимноизключващи се новини.  "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 40 |19.04.2024 Доц. Киселова за смяната на министри: Излиза въпросът за компетентността на този, който прави предложението . 0| 232 |19.04.2024 Георги Милков: Нападението с ракети на Израел по ирански летища няма как да разреши кризата . 0| 371 |19.04.2024 Тихомир Безлов за мигрантите: Магазинчета около женския пазар изпълняват ролята на офис с пароли и кодове . 2| 462 |19.04.2024 Има риск да не получим средства по втория транш на ПВУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads