Реклама / Ads
3| 2278 |10.09.2024 НОВИНИ

Къде е паркът? Визуално изследване на градската скейтборд култура

.
паметник на Съветската армия Източник: Теодора Коцева
На 13 септември от 18:00 ч. галерия Sold Out Design на ул. „Цар Асен“ 19 ще представи проекта „Къде е паркът?“ – визуално изследване на градската скейтборд култура, формирала се пред паметника на Съветската армия в София.
 

Ако попитате някой софиянец, прекарал години наред пред паметника, „Къде е паркът?“, неминуемо ще получите един отговор: „Няма го!“. В продължение на години гранитните плочи на бившата Княжеска градина обединяваха младежи с различни интереси – от скейтъри, блейдъри, хиксери, рейвъри, хардкор-джий до онези, които прекарваха свободното си време в компанията на приятели.

 

Днес паметникът в Парка на свободата, или това, което е останало от него, все още е там, но отдавна няма функцията на главна събирателна точка на различни градски субкултури. Причината далеч не се крие в премахването на импозантните фигури, величаещи силата на Червената армия, защото истината е, че за поколение Y тези фигури не говореха много. Те стърчаха мълчаливо – един с вдигнат „шпагин“, друг с „Макаров“ в ръка, а там, под тях, се срещаха хората от поколение X с тези от Y, като пресечна точка на прехода и новото време.

 


.
Снимка: С любезното съдействие на: Virus. skateboards

 

Краят на парка и своеобразното му унищожение настъпиха по доста прозаичен начин – с един софийски ремонт и строежа на метрото около 2006 година, когато масивният гранит по алеите беше заменен с друга настилка. Карането върху образувалите се фуги стана невъзможно и така, за няколко години, всичко приключи. Без дебат, тихомълком, карачите се преместиха на НДК и други места, а споменът за годините, прекарани на това място, остана в колективното съзнание.

 

Чрез настоящата изложба галерия Sold Out Design излиза извън характерното си поле на представяне на съвременното визуално изкуство, като отваря врати към своеобразно архивно изследване на стрийт културата и нейните проявления. В изложбата ще бъдат представени различни материали, фотографии, както и видеозаписи, заснети от скейтъри в парка. Изследването не претендира за всеобхватност, тъй като би било трудно да се упоменат всички ключови фигури от сцената. Затова галерия Sold Out Design приканва всеки, който би желал да допринесе с визуални материали към проекта, да се включи.

 

Изложбата ще продължи до 24 октомври!

Партньор: Virus Skateboards

Изложбената програма на Sold Out Design през 2024 година се осъществява с подкрепата на Столична община – Дирекция „Култура“ и Zinger Zahariev Foundation.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2175 |10.09.2024 Администрацията на Байдън изпрати на Конгреса класифициран доклад за стратегията си относно войната в Украйна . 14| 2251 |10.09.2024 Политолог: България може да отиде към източен модел, но не руски . 16| 2191 |10.09.2024 Зеленски разчита на международен натиск върху Русия да прекрати войната тази есен . 1| 2210 |10.09.2024 Големият дявол за учениците ли са телефоните днес?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads