Реклама / Ads
34| 11326 |29.05.2024 НОВИНИ

За калния поток и сбогуването с илюзии по избори. Трактора и уроците от алеята

.
Израснал съм в Плевен, в махалата до Градската градина и паметника на Четвърти плевенски пехотен полк. Там играехме от ранна сутрин до късна вечер. На метри от паметника бе Първи район на Школата за запасни офицери, днес Исторически музей с огромна колекция от експонати. В махалата имаше всякакви дечурлига, също и български турци. Спорехме, имаше амбиции за лидерство, случваха се сблъсъци със съседни махали, но в крайна сметка се разбирахме прекрасно.
 

От „Янко Сакъзов“ и „Зайчар“, основните улици на махалата се „излюпиха“ лекари, диригент на Софийски солисти, икономисти, прависти, музиканти, диригент на хор във Виена, политици, журналисти, учители и пр.

 

Не го казвам заради носталгията по отминалото време, но махалата имаше неписан кодекс, който успяваше да ни обедини около различни идеи, хрумвания, дори когато са били в несъответствие с родителските разбирания за педагогика. В района на махалата бе създадена т.нар. Алея, където около едно голямо дърво се събираха ученици и тийнейджъри от целия град. Това бе нещо като плевенския Хайд парк, където имаше място за всякакви мнения, без повечето от нас да са знаели тогава за Лондонския феномен на свободното слово. Обсъждаше се не само училището, но също изкуство, книги, филми, музика. Там можеше да се сдобиеш с нелегално проникнала в страната плоча на Бийтълс, на Лед Цепелин и пр. - за временно ползване. Току до Алеята се намираше Художествена галерия, което вероятно оказа влияние и от групичките, които се събираха там след време израснаха и се наложиха известни художници с български и международни награди и известност.

Имаше нещо, което обединяваше момчета и момичета, различни по характер и амбиции. Какво е това нещо – още се опитвам да разбера. Но се получаваше. И досега хора, участвали в тези сбирки поддържаме отношения, виждаме се и продължаваме да чоплим нещата от живота – емоционално, с жар, с болка за излъганите времена.


.
Паметникът на Четвърти плевенски пехотен полк в градската градина

- част от нашата махала

 

Сега за днешната ситуация. Предизборната кампания започна с компромати и продължава да се развива под дулото на компроматите. Най-тъжното е, че българите толкова са свикнали с калните потоци от обвинения, записи, снимки и пр., че ги приемат като природна даденост или явление. Вали пороен дъжд, подлези се наводняват, коли плуват по улиците като в река, градушка опустошава лозя и градини. Ще опишем щетите, коментират някакви чиновници, но кой ли им вярва. Влакове закъсняват, други се сблъскват, стотици пътници се чудят накъде да хванат и псуват БДЖ-то, а от БДЖ-то викат: възникнаха проблеми, но не сме виновни, след година-две ще пуснем скоростни влакове. Някой ден. Някой ден ще бъдат готови и тунелите на т.нар. магистрала „Хемус“, но кой ден – никой не знае. Политиците не казват, защото са заети да се нападат едни други.

Такова е положението с кампанията, но ако можем да „виним“ природата, че прекалява с пороите, то за запушените канали в политиката и неразбориите с влаковете са виновни бездарници и безхаберници.

 

Когато излизаха записи с Борисов, прокуратурата и ГЕРБ се надпреварваха да обвиняват „неизвестния извършител“, който бил записал тайно изцепките на партиен лидер и премиер. През цялото време държавното обвинение не преследваше автора на престъпните изявления да се спрат проверки на митниците, да бъде ударена тази или онази фирма, псувните по адрес на президента и лидери на други държави и пр. Човекът бе изпран, оставен на слънце да се „изсуши“ и днес отново е в обръщение като бъдещ министър-председател.

От месеци се въртят скандални изказвания за участие на покойния вече Алексей Петров-Трактора в конструиране на сглобката, която създаде правителството на акад. Николай Денков. От ПП-ДБ реагираха като ужилени, че това били провокации, но така и не получихме аргументирано обяснение за дружбата на Трактора с бащата на Кирил Петков. Преди дни се появиха твърдения, че „мръсният компромат“ с пореден запис, в който се чуват реплики за някакво събиране на кеш, бил дело на Петров. Споменават се сбирки в негов ресторант, някакви конспиративни срещи в манастир и т.н. Как да отсеем кое е вярно и кое – лъжа? Липсва ясно публично обяснение.

 

Мислех да не пиша по темата, защото е кампания, а и все още си мисля, че някои грешки са плод на неопитността, на непознаване на „калния терен“ на политиката, непознаване на задкулисието и пр. Така оправдавах пред себе си и пред приятели наивните постъпки и обяснения за един или друг гаф от хората, на които все още вярвам, че желаят промяна. Но за Алексей Петров „новините“ ми дойдоха в повече, защото съм имал вземане-даване с този човек и знам, за какво става дума. Едва оцелях физически от „контактите“ с него и ръководена от него наказателна група, скрита в структурите на ДАНС… Парламентарна комисия проведе разследване и излезе с категорично мнение, че всички действия на Трактора спрямо мен, други медии и някои политици са били незаконни.

 

Той бил познат и дори приятел с бащата на Кирил Петков от години. Как тогава той, бащата, твърдят, че е опитен човек, от когото синът и ПП получават съвети, не е разбрал, че Трактора е свързан с незаконен бизнес, с изнудвания, рекет, измами и други престъпления? Никой ли не се поинтересува какво са разказали пред съда над сто свидетели по делото „Октопод“ за този самозванец, легендиран от Държавна сигурност като антитерорист, какъвто никога не е бил? Смразяващи кръвта факти бяха чути в съдебна зала. И да, след години той бе оправдан, но това стана, когато делото бе прехвърлено в Специализирания съд, който след това бе закрит, защото цялото общество и голяма част от магистратите бяха наясно, че не е правова институция, а инструмент за преследване на неудобни и за оправдаване на „наши“. Някои от свидетелите бяха премахнати физически. Други бяха нападани безпощадно, малтретирани и притискани да променят показанията си. Записи, но не нелегални, а официални, доказаха, че Трактора се е опитвал да подкупи, а след това да заплашва един от главните свидетели по делото, за което съдът го изпрати от залата директно в затвора.След този акт съдията и прокурора по делото бяха отстранени след кални кампании срещу тях, също и заплахи.

 

Не мога да повярвам, в ПП не се е намерил човек, който да проучи кой всъщност е Петров. А ако наистина са „пропуснали“ – още по-лошо. Да приемаш съвети от Трактора и да го считаш за фактор в бизнеса и политиката, значи нещо много не е наред.

Той затова и бе убит, защото беше повярвал на лъжелегендата за собствената му значимост…

 

Толкова по този въпрос.

 

Но има и друго.

 

От доста време някои медии, в това число и Фрог нюз, се опитват да привлекат общественото внимание и това на МВР, ДАНС и прокуратурата към паравоенни структури, които открито защитават войната на Путин срещу Украйна. Същите провеждат лагери и учения в гористи и планински райони с оръжие, готвейки се за преврат и за оказване на помощ на руските войски, които те цинично и безпардонно „канят“ да нахлуят в страната ни. През последните две години и половина са публикувани десетки материала за противоконституционните действия на въпросните организации, регистрирали се с гръмки имена на национални герои. Цитирани са техни прокламации, както и изявления в социалните мрежи, някои от които на руски език, прославящи режима на Путин и заплашвайки всички, които подкрепят евроатлатническата ориентация на България. Едва преди десетина дни НАП и прокуратурата оповестиха, че май са започнали проверки на въпросните организации, някои от които вече са завладели цели селища в страната под свой контрол. Става дума за проруски структури, които се въоръжават и разпространяват най-спокойно видеа и снимки от своята военна дейност.

 

Очаквах ПП-ДБ да бъдат най-яростните противници на въпросните паравоенни ракови образование в страната ни, но не чух дори да коментират антибългарската им дейност. Това не е просто пропуск. Повече е.

 

Липсва остра реакция и по прокремълската позиция на президента Радев, която в последно време се излъчва от чужбина…

Казвам тези неща, защото в ПП-ДБ има достойни хора, които продължават да ратуват за промяна и твърдят, че едно от оръжията за това е прозрачността. Виждам също колко трудно е на някои от тях да търсят убедителни отговори на задавани въпроси за някои от компроматите, оказали се факт. Та по повод прозрачността, са тези редове.

 

Досега се въздържах. Но някои неща вредят повече, когато биват премълчавани.

 

И накрая: Толкова ли е трудно да се сетиш, че в такава мръсна политическа война, защото наистина е война, ще те нападат с всякакви средства? Ами тогава вземи най-елементарни мерки, да се предпазиш, да си по-малко уязвим. Например да не се снимаш в ситуации, които меко казано не са за пред хората… Когато обсъждате важни вътрешни неща, оставете си телефоните в друга стая. Или извикайте експерт от някоя частна фирма, който ще ви избави от „бръмбари“ в офисите. Никой ли не е чел поне една книга на Джон льо Каре? Да, похватите на съперниците са нечисти, понякога зад границата на почтеността и закона. Но такава е средата в България и това не от днес и вчера. Десетилетия наред мръснишки номера са поваляли един или друг политик – още от времето на Тодор Бурмов, Драган Цанков, Петко Каравелов…

 

Много хора искрено се стараеха да бъдат полезни за новото дело, за промяната, но не бяха чути. Някои от тях имат голям опит, но надменността се оказа по-силна. Жалко.

Водим тази битка преди много от днешните обитатели на политическата зоология да се появят в политическата ферма. Ще продължим. Сбогували сме се с много илюзии, още няколко няма да ни откажат.

Връщам се на климата в махалата преди години. Всъщност знам, защо се разбирахме и сме запазили добрите отношения до днес. Защото нямаше подлост и лицемерие дори в сблъсъците на характери и гледни точки. И се казваше всичко открито, прямо, без измислици като "политкоректност". Понякога е боляло, но урокът е бил полезен.

 

Нещата трябва да се казват. Премълчаването не е услуга и винаги води до следваща грешна стъпка. А станаха много.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2782 |29.05.2024 Историк: Съзнаването, че сме били Княжество, Царство и сега Република, ни кара да се смирим пред съдбата . 3| 2536 |29.05.2024 Икономист: Служебно правителство надали ще ни вкара в еврозоната . 2| 2629 |29.05.2024 След вчерашната катастрофа на Централна гара: Продължават закъсненията на влаковете . 0| 2435 |29.05.2024 МС ще обсъди участието на български военни кораби в операция в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads