Реклама / Ads
5| 3650 |03.10.2022 НОВИНИ

Кадиров и Рогожин обвиняват Шойгу, Герасимов и Лапин за пораженията в Украйна

.
Руското командване
След като въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ освободиха ключовия град Лиман в Донецка област, близкото обкръжение на Владимир Путин - чеченският лидер Рамзан Кадиров и собственикът на частната военна компания ”Вагнер” Евгений Пригожин, побърза да хвърли вината за поражението върху руското военно командване, което не е в състояние бързо да реагира на изостряне на ситуацията.
 


Това пишат анализатори от Американския институт за изучаване на войната (ISW). Атаките срещу командването обаче се превърнаха в косвена атака и срещу самия Путин, който е отговорен за решението не само да не укрепва Лиман, но и да се опита да го задържи на всяка цена.

Кадиров остро разкритикува руското военно командване за поражението и заяви, че Русия трябва да използва всички достъпни средства, включително ядрено оръжие с малка мощност, за да окупира целите Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Той поиска командващият войските на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин да бъде уволнен и изпратен на фронта, за да изплати с кръв поражението в Лиман. Кадиров посочи още, че причината за поражението е и Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Пригожин подкрепи Кадиров в критиките към военното ръководство. А за руските генерали написа: „Всички тези мръсници – с автомати, боси на фронта“, пише още "Сега".


Американският институт за изучаване на войната и британското разузнаване смятат, че този натиск може скоро да бъде използван за пренареждане на висшето военно командване.

"Техните изявления оттекнаха шумно в руското информационно пространство. Те разбиха наратива на Кремъл, който се опитваше да смекчи удара от поражението в Лиман. До тяхното изявление близките до Кремъл медии се бяха съсредоточили върху надеждата, че новомобилизираните войски и евентуалните подкрепления ще могат да удържат линията на фронта и даже да минат в контраатака. След това централните медии веднага подхванаха изказванията и в стремежа си да ги опровергаят, на практика увеличиха критиката към висшето военно командване в ефир", смятат анализаторите. Те отбелязаха изказването на бившия командващ на Южния военен окръг на РФ Андрей Гурулев, който открито обяви, че няма логично обяснение защо е изоставен Лиман.


"Федералните тв канали окачествиха изявленията на Кадиров против Лапин като "доста резки", а руските военни кореспонденти твърдят, че руското министерство на отбраната носи голямата отговорност за поражението, а Лапин е талантлив генерал, който даже не е командвал Лиманския гарнизон", пишат анализаторите.


Руското министерство на отбраната обяви, че изоставянето на Лиман е тактическо отстъпление поради заплаха от обкръжение. Командващият групата „Център“ и Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин ръководи изтеглянето на войските.


Сегашното изтегляне на войските не е първото за Лапин - през март той даде заповед за изтегляне на руските войски от Суми и Чернигов след неуспешна атака. Но тези решения, макар и болезнени за руските власти в политически смисъл, не могат да се нарекат тотални провали. Лапин спасява войските, като ги изтегля от места, където ситуацията се е развила неуспешно. В Лиман повече от пет хиляди души можеше да бъдат обкръжени и обречени на унищожение или плен.


Лапин обаче нашумя и с друго - той награди и сина си за смелостта и героизма, проявени при окупацията на Черниговска област, точно в деня на изтеглянето на войските от там.


Още по-интересна е реакцията на министерството на отбраната, което не посмя да защити генералите Герасимов и Лапин от критиките на Кадиров и Пригожин.


"Кадиров и Пригожин открито нарушиха руските закони и трябва да бъдат задържани за дискредитация на руската армия. В Русия вече са образувани 80 наказателни дела и почти 400 административни за далеч по-меки изказвания. Но законите в Русия действат срещу блогърите, а гангстерите могат да "убиват" военните, както си искат", написа украинският военен кореспондент Юрий Бутусов.


Източник на влиятелния Телеграм канал ВЧК-ОГПУ в Съвета за сигурност съобщава, че вече е изготвена аналитична записка за незадоволителното придвижване на руските войски в северното (Харковско) направление. В нея пише, че една от причините за неуспехите е кадровата политика в Министерството на отбраната, където назначенията на командни длъжности се извършват на принципа кум-земляк, а не на база реален боен опит и заслуги. Дава се пример, че Лапин е земляк на Герасимов (родителите им са съседи в Татарстан). Лапин се провали с командването на армията в Сирия, която претърпя сериозни щети в жива сила и техника. Ситуацията беше коригирана от генерал Суровикин, който спешно беше изпратен да замени Лапин (Суровкин получи званието Герой на Русия за успех в Сирия).


Лапин обръща голямо внимание на взаимодействието с медиите, като не представя реалното състояние на нещата, пише още в записката. "Резултатите от боевете в Лиман бяха предопределени още през втората десетдневка на септември, когато един от отрядите на БАРС, състоящ се от слабо обучени и въоръжени под обичайното ниво доброволци от "Трансгаз" (280 души), беше изпратен да подсили северната група. Тази част бе разбита, като загуби 22 убити, 15 ранени, 9 безследно изчезнали. 6 души, водени от командир с чин полковник, са пленени", пише още в записката.


Преди време зам.началникът на Генералния щаб на ВСУ Алексей Громов съобщи, че около 30–40% от руските генерали и офицери са отстранени и разследвани, а военният министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов запазват постовете си само формално. Причината е провалът на стратегическите планове за превземането на Украйна. Путин пък вече няколко пъти сменя командващите различните направления на украинския фронт.


Интересен детайл е, че началникът на украинския Генерален щаб Валерий Залужни, който има основен принос за обрата във войната в Украйна, нееднократно е заявявал, че подробно е изучавал трудовете точно на Валерий Герасимов и го смята за един от най-умните военни командири в Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3072 |02.10.2022 Кадиров бесен: Ген. Лапин е некадърник и фалшив Герой! Отстъпваме, ударете с ядрени ракети! . 4| 2752 |21.09.2022 Кадиров обеща да изпълни на 100% заповедта на Путин за мобилизацията . 1| 3025 |17.09.2022 Институт за изследване на войната: В Русия започна самомобилизация по плана на Кадиров . 0| 3107 |15.09.2022 Кадиров предложи в Русия да бъде обявена самомобилизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads