Реклама / Ads
6| 4582 |28.09.2023 НОВИНИ

Как се отблъскват инвеститори от България – демонстрация от ГЕРБ

.
Дълбока некомпетентност, неволна грешка или предизборен ход? Вчера няколко депутати от ГЕРБ свикаха медиите, за да им представят „таен списък със спонсори на ПП-ДБ“, които щели да получат пари от Европа по някакъв начин. Международен скандал било. 
 

Скандално всъщност е невежеството на Красимир Вълчев, Делян Добрев, Теменужка Петкова и Жечо Станков или на хората, които са ги призовали да вият в последните дни за обсъждане на Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони. Кабинетът публикува плановете за обществено обсъждане в началото на август. Тези планове са гаранцията, че когато се закрият въглищните централи, всички хора от регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил ще имат работни места. С помощта на 1,4 милиарда европейски средства. А публикуването не на таен, а на напълно явен списък с инвеститори, заявили интерес да кандидатстват, е задължително изискване от Европейската комисия като част от плановете.

 

Брифингът на депутатите от ГЕРБ предизвика вълна от подигравки в интернет, а Борисов днес се опита да замаже положението с „две изречения“, които непременно трябва да паднат от плана и как го уговорил с Денков. Пеевски веднага се обади отново, за да подкрепи Борисов с невероятната идея да има комисия, която да оценява по-нататък кандидатстващите инвеститори. ГЕРБ и ДПС да водят комисия за честна и прозрачна оценка на разпределяне на европейски средства? Борисов само не уточни дали в комисията ще бъде героят от Пелетигейт Делян Добрев. И дали санкционираният по „Магнитски“ заради корупция Делян Пеевски ще ръководи комисията.

 

Какви са фактите по поредния измислен предизборен скандал:

 

В пост във фейсбук Вълчев написа: „Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони, които предстои да се приемат от МС в петък, са скандални.“

 

Фактите: Териториалните планове са задължителна част от програмата за развитие на регионите, без тях реално не могат да се правят инвестиции по приоритет 3 - Справедлив преход. Те са изготвени след месеци обсъждане. И пак кабинетът Денков трябваше да наваксва бързо след като четири правителства преди него, включително на ГЕРБ, тупкаха топката. И да, преходът е справедлив, защото е преход - поетапно намаление на въглищни мощности, а не с внезапно затваряне. Пътната карта за енергиен преход беше обсъждана в Консултативен съвет по европейската Зелена сделка, където участват всички политически партии, включително ГЕРБ, ДПС, синдикати и други заинтересовани страни. 

 

Още от поста на Вълчев: „Загубите от прехода ще са за работещите и живеещите във въглищните региони, а ползите за отбрани спонсори на ППДБ.“

 

Фактите: Отбраните спонсори се оказаха фирми, които са заявили инвеститорски интерес по публикуваната на 15 август покана от Министерството на енергетиката за набиране на заявления за интерес. Там изрично се посочва, че „списъкът на производствените инвестиции и предприятия остава индикативен, дори след като бъде одобрен от Европейската комисия в рамките на Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора“. 

 

Смисълът на тази таблица е България да демонстрира пред Европейската комисия, че има инвеститорски интерес от големи предприятия. След обидите от депутатите от ГЕРБ вчера обаче тези предприятия може да се откажат. Също както заводът за батерии с 8000 работни места отиде в Румъния вместо в България, след масираната атака точно на ГЕРБ и особено на Делян Добрев срещу проекта за завод за батерии в Плана за възстановяване и устойчивост. Със скандалното си изявление от ГЕРБ реално казват „вие не сте желани и искате да ни откраднете парите“.

 

Депутатът от ПП и зам. председател на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски от Стара Загора, когото ГЕРБ поименно атакуваха като „работил във фирма“ /а се оказа, че не е работил в нито една от фирмите, заявили интерес/, обясни пред медиите тази сутрин: „За пореден път се демонстрира една некомпетентност по темата, която касае хората в тези региони. Отново ГЕРБ залитат по реториката на Възраждане срещу инвестициите, които трябва да се случат за запазване на работните места на хората. Всяка фирма, която е заявила някакво инвестиционно намерение, е намерила място в този индикативен списък. Тези фирми застават с имената си, с хилядите си служители и това, което вчера им се случи (обвиненията от ГЕРБ, че те са „спонсори на ППДБ“ и бенефициенти по териториалните планове) за пореден път ще отблъсне инвестиционния интерес в Стара Загора. В Стара Загора вече три мандата управлява кмет от ГЕРБ, всяка кампания говорят за нови инвестиции – инвестиции няма никакви.“ 

 

Страховете, които се насаждат само и само да се вземе още едно кметско място, са вредни за хората. Скандална и безотговорна е цялата злоупотреба на уж проевропейската партия ГЕРБ /в удивителен синхрон с Възраждане/ с притесненията на миньорите, докато правителството на всяка цена трябва да намери решение, да осигури европейски средства и инвеститори в Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4010 |28.09.2023 Йордан Терзийски: Изпращаме ракети, които са дефектни и не се използват . 3| 4039 |28.09.2023 Депутатите все пак ще излязат във ваканция по-рано. Не им се работи извънредно . 14| 4094 |28.09.2023 Германци пяха нацистки песни на "Октоберфест", полицията ги разследва . 1| 4236 |28.09.2023 "Разбрах, че съм я убил". Съпругът на откритата в куфар Евгения направи самопризнания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads