Реклама / Ads
0| 5751 |27.08.2022 НОВИНИ

Как политиците пратиха „президентската република на Трифонов“ по дяволите?

.
Източник: БГНЕС
Хитър ход, опит да се върне в играта, безумие или край на Има такъв народ. Всички тези предположения се завъртяха из медийното пространство, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов вчера обяви гръмко: „Искаме референдум за президентска република!“
 

Какво обаче смятат политическите лидери, обобщаваме по-долу:

 

„Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова власт“

 

Асен Василев, БГНЕС

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев иронизира идеята на Трифонов за референдум за президентска република, като напомни, че лидерът на ИТН не е осъществил нито едно от трите си по-ранни предложения, когато партията му влезе като първа политическа сила в Народното събрание.

 

„Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова власт и е запазил парламентарна, вместо президентска република“, обяви бившият финансов министър по повод призива на Трифонов за смяна на режима на държавно управление.

 

„Отчаян ход“

 

Настимир Ананиев, БГНЕС

„Отчаян ход за влизане в следващото НС. Това е предизборна агитация на 100%. Не чух аргументи защо да не сме парламентарна република. Може би това е целта на ИТН - да влезе, да провали три парламента, за да може хората да се отчаят и да кажат, че не искат парламентарна република“ – така Настимир Ананиев от ПП искането на Слави Трифонов. По думите му лидерът на ИТН не прави добра услуга на Румен Радев с този ход. Освен това думата на Трифонов „вече не тежала“, както преди.

 

„Просто отново ще употребят хората“

 

Корнелия Нинова, БГНЕС

„В продължение на три парламента „Има такъв народ“ разбиваха възможността за стабилност и сигурност. Г-н Трифонов казва, че ще бъдат гарант в парламента за този референдум. Нека да си припомним какъв гарант бяха за предишния референдум. Никакви – нищо не се случи. Бих призовала хората да помислят, защото може да се реагира емоционално. Това, което г-н Трифонов казва, е невъзможно. Просто отново ще употребят хората чрез някаква емоция и няма да стане, защото единственият орган, който може да реши да бъдем президентска, а не парламентарна република е Велико народно събрание. С референдум не може да се промени формата на държавно управление“, твърди лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея призивът на Слави Трифонов за продължаващо разбиване в тази ситуация абсолютно не е градивен.

 

 

„Президентската република в едно неукрепнало демократично общество е решителна крачка към авторитаризъм“

 

Надежда Йорданова, БГНЕС

„ДБ е политическа сила, която отстоява силна парламентарна република. Ние последователно се борим за по-силен парламент, за по-отчетно правителство, за по-добри баланси в държавата, така че да имаме върховенство на закона в интерес на всички граждани. ДБ ще се противопоставя с всички законови средства и ще отстоява парламентарната република. Президентската република в едно неукрепнало демократично общество е решителна крачка към авторитаризъм. Това ние няма да допуснем“, обяви Надежда Йорданова ДБ.

 

„Сам срещу всички – това е най-новото шоу, което ще води“

 

Бойко Борисов, БГНЕС

„Както завършва сам срещу всички, това е най-новото шоу, което ще води“ - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос по време на пресконференция как ще коментира изявлението на Слави Трифонов от петък за референдум за президентска република. Той уточни, че Трифонов разбира от музика и самият той не би го нарекъл певец от миналото, а би го поставил сред най-добрите певци на всички времена. 

 

„Когато не можем да съставим правителство, дайте да съборим Конституцията“

 

Тома Биков, БГНЕС

„ГЕРБ е категоричен привърженик на парламентарната република. България не е подходяща за президентска република. Има такава форма в други държави, но те са големи и федерални. Българската традиция винаги е била парламентарна република, а преди това конституционна монархия“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

 

„Сега, когато не можем да съставим правителство, дайте да съборим Конституцията. Колкото по-малко пипаме Конституцията, толкова по-добре. Промяната не става само с референдуми. Ако има дебат за формата на управление, той трябва да се води в цялото общество“, добави той.

 

„Предлагам монархия, а защо не и анархия, накъдето сме се запътили“

 

Костадин Костадинов, БГНЕС

„Категорично против съм президентска република. Предлагам монархия, а защо не и анархия, накъдето сме се запътили“, написа във Фейсбук профила си председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

 

 

 

 

Не ми било президентска, а полупрезидентска република

 

Ива Митева, БГНЕС

В крайна сметка стана ясно, че не ставало дума за президентска, а за полупрезидентска република. Поправката дойде от подчинената на Трифонов Ива Митева от „Има такъв народ“.

 

 

 

 

Три пъти мери, един път режи

 

Така остава ясно, че нито една от политическите сили, на които политолози и социолози дават шанс да влязат в следващото народно събрание, са против идеята на лидера на ИТН. Ето как политиците правиха по дяволите „президентската република на Трифонов“. Е, Стефан Янев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и още някои други все още не се са се изказали по въпроса за „президентската република на Трифонов“. Но вероятно няма и нужда да се изказват, защото до такъв референдум очевидно едва ли ще се стигне. А може би е най-добре първо лидерът на „Има такъв народ“ да си избистри идеите в главата и чак след това да прави гръмки изявления. Г-н Трифонов, народът е казал: „Три пъти мери, един път режи“.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3920 |25.08.2022 Радан Кънев: Една част от политиците ни се държат като висши бозайници, а други като едноклетъчни . 0| 5438 |14.08.2022 Предприемачът Красимир Дачев: Политиците взеха да се месят в икономиката и я разрушават . 0| 3177 |04.08.2022 Бизнесменът Сашо Дончев: Ако политиците не пречат, пазарът ще е залят с газ . 0| 2724 |19.07.2022 САЩ изпратиха офертата за втората порция изтребители F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads