Реклама / Ads
0| 9321 |26.08.2022 НОВИНИ

„Лъсна коя е президентската партия“: Бурни реакции за референдум №2 на Слави

.
Слави Трифонов Източник: БГНЕС
Бурни реакции предизвика идеята на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов за провеждане на референдум за президентска република.
 

Ето какво смятат в мрежата:

 

В този и без това кофти ден, поредният политически измамник тръгна към поредната политическа измама.

 

Слави Трифонов щял да прави референдум дали хората искат Президентска република. Отвратително. Опирайки се на страха, на притесненията, на желанието за нормален живот, Трифонов размахва уж примамлива идея, като морковче към зайче, преди да му бъде отсечена главата.

 

- Само си представете Борисов с пълна власт, без ограниченията на парламента, с послушно правителство, с превзети институции, с послушни репресивни органи. А, момент, това сме го виждали...

 

- Само си представете Радев с пълна власт, без ограниченията на парламента, с послушно правителство, с превзети институции, с послушни репресивни органи. А, момент, това го виждаме точно сега...

 

- Само си представете Трифонов с пълна власт, без ограниченията на парламента, с послушно правителство, с превзети институции, с послушни репресивни органи. А, момент, това щяхме да го видим, но го хванаха точно навреме...

 

Мило и конструктивно припомням, че предишният референдум на Трифонов беше предимно за мажоритарна система за избор на депутати. А в секундата, в която се направи парламентарната им група, той забрани на всички да имат различно мнение от неговото. Трифонов обяви всички, които имаха различно мнение, за предатели. Толкова за Референдумите на Трифонов.

 

Жалък инструмент за манипулация и привличане на избиратели, когато се вижда, че хората са разбрали какво представлява поредния манипулатор и славата му залязва.

 

- Борисов ни губеше времето с нова Конституция.

- Радев ни губи времето с нов договор с кремълския диктатор.

- Трифонов ще ни губи времето направо с нова държава.

Три свята. И трите са ужасно лъжливи. И трите трябва да останат в миналото.

Как пък малко срам нямат...

Идват избори. Моля ви, мислете. Гласувайте за нормално бъдеще. Не за отломките на лъжливото минало.

 

Любомир Аламанов

 

 

***

 

Да пуснеш страховита музичка под вида на някога голямата си, сега по-скоро изхабена осанка… и да заплашиш народа с референдум за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА…

Слави? Славиииииииии?

Дългия е къс. Фитилче.

 

Радослав Бимбалов

 

 

***

 

Слави Трифонов предлага референдум за президентска република.
ИТН достигнаха крайната точка на безпросветния популизъм. Не само това, но и лъсна ясно коя е президентската партия. Не е ПП, а ИТН. От самото начало са ИТН.
Неслучайно от няколко седмици ключови лица от ИТН като Ива Митева и Любомир Каримански казват, че демокрацията се е изтъркала, системата не работи, от партиите може скоро да няма смисъл и тн.
Планът е ясен. Първо служебно правителство, което да направи завой към Русия, а после референдум, който да циментира президентската власт и подмняната на българския цивилизационен избор.
Опасността не бива да бъде подценявана, защото поредицата от избори - 4 пъти за една година - от самото начало цели да концентрира всички властове механизми в държавата в ръцете на Радев. Досега всичко върви по план.
ИТН влязоха в българксата политика с една цел - да разрушат съществуващата система. ИТН не искат власт, а искат да обезкървят бългаската демокрация, да принесат душата й в жертва на източния авторитаризъм.
На тези избори ще се реши чия е България - на гражданите или на чуждите агенти с разнообразни прякори, коленичили на Изток.

 

Емил Соколов

 

 

***

 

Хоп, президентска република.))) Мажоритарните избори вече ги " оправихме". И субсидията "стана" левче.)) Потресаващо решение, защото господин Трифонов видял корупция и лъжи в политиката?! Как ги видя от дивана не знам, но са му докладвали явно че има такива неща. Разумните хора го знаят и без да влизат в политиката! Целта да си вътре е да ги премахнеш, а не да ги констатираш. Трифонов не е глупав човек. Той знае какво прави. Сега ще започне конкуренция с Янев за " отразената светлина" на Радев! Язък. А имаше време, в което светеше със собствена...

Не бързайте да хулите. Референдум няма да има и ще си останем парламентарна република! Защото лъжа и корупция не се премахват с вида управление. Пример - Путин!
Ако не стане и по този " начин" се гответе за електронно управление или за монархия. Колко ли " референдуми" може да поеме наивитета на суверена?

 

Арман Бабикян

 

 

***

 

Слави Трифонов очевидно е стигнал до извода, че парламент с мажоритарно избрани депутати не е решението и забрави за референдума си. Вече има ново решение с нов референдум.

 

Иван Бедров

 

 

***

 

Предишният път референдумът помогна за изборите. Защо да не притоплим пак? Нищо че референдум за президентска република не може да има (чл. 158 КРБ).

 

Правна лудост

 

 

***

 

Скромно предложение. Предлагам (а вече съм го и предлагал) един истински Референдум за минало, за връщане директно в късния соц, където де факто си беше президентска република. Какво е това шикалкавене. Цялата власт трябва да се съвместява и упражнява както тогава от една личност. Пък народът ще си каже.

 

Георги Господинов

 

 

***

 

Слави Трифонов преди малко изненадващо обяви, че ще се бори да иницира референдум за преминаване към президентска република. За съжаление не ми е много ясно как може референдум да постигне това, тъй като това би било прерогатив на едно Велико Народно събрание. Не ми и се струва, че Слави Трифонов има политическия капитал да защити тази идея. Тя изисква лидерство, способност да формираш консенсус, диалогичност - все качества, които му липсват.
Идеята обаче е правилна. Преди малко четох пост на един от пиарите, които поддръжат ПП и всички, които гравитират около убежденията на “Промяната”. Основният му аргумент е, че президентската република означавало концентрация на власт без парламент. Разбирай диктатура.
Не, Любо, не си разбрал. Нямаш капацитета да вникнеш в дълбочина. Концентрация на власт има в сегашната система. Премиерът Борисов най-редовно нареждаше на депутатите на мнозинството. В правителството Петков премиерът беше делегирал това на Лена Бориславова. Това се случва във всяко едно
правителство откакто 7-то Велико народно събрание прие сегашната Конституция. В българския парламентаризъм премиерът е всесилен. И това няма да се промени. В сегашната система няма разделение на властите. Там се крие копупцията, която всички борим, там се крие преяждането с власт и всички екцесии, на които ставаме свидетели.
Само че едни го виждат, а други се правят, че натам гледат. Това е разликата между мен и много хора.
Президентска република може да означава диктаторски режим, може да означва и
силна демокрация - зависи от фините настройки в Конституцията. Надявам се хората на Трифонов да не амортизират темата, да разберат, че трябва да говорят компетентно, в един глас и да наблягат на понятието ”разделение на властите”. Да обяснят на хората защо сегашната система дефектира. Да обяснят защо в сегашния парлемантаризъм разделението на властите е само на хартия и защо е важно властите да “бъдат разделени”.
Опитахме “промяната”, дойдоха млади и образовани в Харвард хора. И какво
стана? Обратно в спора кой краде, кой е свестен, всеки в своя лагер, с още по-разделено общество. По времето на Борисов поне имаше яснота - лошият беше той, а ние бяхме свестните. Сега свестните толкова се изложиха, че лично аз
не знам в кой отбор да се класирам. А докато се караме България продължава да не се отлепя от дъното.
А за това трябват много сериозни комуникационни умения. Аз лично ще се боря
колкото глас имам, за да Ви обясня разликата между диктатура и президентска република. И защо според мен демократичната президентска република с ясен “механизъм власт-власт възпира” е най-подходящата форма на управление. И защо в сегашната власт, когато кабинетът е редовен, премиерът е точно онзи авторитарен, всесилен образ, който уж, опитваме да избегнем.

 

Слави Василев

 

 

***

 

Посмяхме се на слави, време е да му счупим идеята за референдум.
Първо с референдум НЕ е възможно да се смени формата и вида на управление.
Второ - приемаме, че референдумът "минава" и се превръща в закон, който челно се удря в Конституцията, която никой там не е чел, но именно в КРБ е записано, че сме република с парламентарно управление.
Трето - Конституцията е по-висш акт от закон. При колизия се прилага пряко....
Четвърто - РЕШЕНИЕ № 9 от 28 юли 2016 г.
конституционно дело № 8/2016 г.
(Обн., ДВ, бр. 60 от 2.08.2016 г.)
И да.
Знам, че правният екип на итънарите е пълен с велики юристи, "осъдили Конституционния съд", и завършили в София, повтарям в София, но както обикновено, тия неща нямат значение опрем ли до практика.
За да ме разберете правилно, щот все пак правото не е ноти, има причина да не давам уроци по гъдулка - не мога да взема горно ДО на трета.
А, и нищо не разбирам от това.
С огромно отвращение.
Един обикновен АДвокат

 

Николай Хаджигенов

 

 

***

 

Не мисля че си струва да се отделя внимание на изпадналия във всяко отношение Трифонов. Загуби прекалено много ценно време на общестото и на политика у нас. Идеята за президентска република е ялова - делюзията на един бивш, който не може да свикне с мисълта, че няма политически капитал за да ангажира вниманието на общестото.
Толкова по-зле за самия Радев ако залага на изпаднал политик да промотира негова идея.
Още повече, че служебното правителсто нагледно показа какво е президентска република. Хората видяха и не им хареса.
Иначе обслужващия медиен персонал ще пошуми, ще погърми и като няма кой да се връзва на този балон /защото как НС да нарушава конституцията/ ще изпроводят Слави в небитието, там откъде излезе.
Хайде много време му отделих.

 

Илиян Василев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3222 |25.06.2022 Нинова: На президента Радев президентската институция му е тясна, иска реална власт . 0| 3246 |25.05.2022 Политолог: Петков се опитва да прехвърли „топката“ за отношенията с РСМ върху президентската институция . 5| 2980 |19.01.2022 Вигенин: Когато беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар . 9| 7323 |21.11.2021 Доц. Буруджиева: За първи път ще видим в един екип изпълнителната и президентската власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads