Реклама / Ads
1| 3001 |08.04.2024 НОВИНИ

Как Русия променя тактиката си за атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

.
Русия промени тактиката си за атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна, пише Financial Times. Руските военни използват прецизно насочвани ракети, за да унищожат електроцентрали в райони, които са по-малко защитени от Киев. Някои съоръжения няма да бъдат напълно възстановени до следващата зима, съобщава изданието.
 

„Украински официални лица съобщиха, че въпреки че щетите, причинени от Москва, не са толкова големи, те са по-мащабни отколкото през зимата на 2022-23 г., и е ясно, че целта на Руската федерация сега е да причини непоправими последствия.


Между 22 март и 29 март Русия удари седем топлоелектрически централи - всички в региони, различни от Киев, където се намира една от най-добрите системи за противовъздушна отбрана в страната. Руски ракети удариха и две водноелектрически централи“, пише вестникът.


Украйна не предостави подробности за степента на щетите на всяка станция, но официални лица казаха, че някои от тях, включително в района на Харков близо до руската граница, са почти напълно унищожени, добавя FT.


„Нашата цел е да възстановим възможно най-много до октомври“, каза главният изпълнителен директор на DTEK Максим Тимченко.







DTEK загуби около 80 процента от производството на електроенергия в резултат на руските атаки, извършени през последната седмица на март. Пет топлоелектрически централи бяха принудени да спрат работа.


Според Тимченко има планове за възстановяване на работата на някои подстанции и големи електроцентрали, които не са напълно разрушени.


 „При условие, че няма нови атаки, най-малко 50 процента от повредените енергийни блокове ще бъдат отново свързани към мрежата“, каза той.


„Същият брой ракети, които бяха използвани по време на атаката през зимата на 2022-23 г., сега са насочени към пет или шест енергийни съоръжения в един регион“, каза Мария Цатурян, ръководител на комуникационния отдел на Ukrenergo.


„Руснаците искат да изключат големи индустриални региони и градове от електроснабдяването“, каза тя.







Според нея по-малките подстанции, експлоатирани от Ukrenergo, могат да бъдат защитени от атаки с помощта на защитни конструкции. Но е "много трудно, ако не и невъзможно" да се защитят големи електроцентрали, чието възстановяване изисква "няколко месеца или дори години".


Втората важна разлика от зимата на 2022-2023 г. е, че Русия вече използва и скъпи балистични ракети, каза ръководителят на енергийната комисия на Върховната Рада Андрей Герус.


Според оценките на ГУР Русия има достатъчно ракети за още една или две големи атаки през следващите седмици.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2684 |08.04.2024 Теодор Славев: Нереформираната дупка МВР - това е дълбокият проблем . 15| 31079 |08.04.2024 Дeнис Прокопенко: "Азов" бе кошмар за руснаците в Мариупол. Сега отмъщават на нашите хора с мъчения и издевателства . 4| 2622 |08.04.2024 Районният съд оправда Костадин Костадинов за всяването на паника с лъжи по време на пандемията . 0| 2766 |08.04.2024 Тръмп е изправен пред наказателен процес: първият за бивш президент на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads