Реклама / Ads
7| 2536 |04.04.2024 НОВИНИ

Как Украйна удари руски завод за дронове на 1300 км. от границата?

.
Атака с безпилотни летателни апарати в Татарстан, Русия, на 2 април 2024 г.
За първи път от началото на пълномащабната инвазия Украйна атакува съоръжения в руската република Татарстан, на около 1300 км от границата на страната.
 

На 2 април през нощта безпилотни самолети атакуваха производствени мощности в градовете Елабуга и Нижнекамск, съобщи ръководителят на Татарстан Рустам Минниханов.


Източник от военното разузнаване на Украйна (ВУР) заяви пред "Kyiv Independent", че агенцията стои зад нападението. Целта - завод за производство на щурмови дронове тип "Шехед", които Русия редовно използва при нападения срещу Украйна, включително такива, насочени срещу гражданска и енергийна инфраструктура.






Заводът е първият в Русия, който произвежда евтините ирански безпилотни летателни апарати, жизненоважни за военните усилия на Кремъл.


Местен руски губернатор твърди, че "няма сериозни щети и технологичният процес на предприятията не е нарушен" след удара. Докато неназован източник от украинските служби за сигурност заяви пред РБК-Украйна, че е имало "значително разрушаване на производствени мощности".


Друга цел на украинския удар с безпилотен самолет с далечен обсег на действие е била третата по големина петролна рафинерия в Русия в град Нижнекамск, съобщи източник от Службата за сигурност (СБУ) пред "Kyiv Independent". Източникът добави, че нападението е било съвместна операция, проведена от Служба за безопасност на Украйна (СБУ) и Главното управление на военното разузнаване на Украйна (HUR).


Украинските безпилотни самолети започват да нанасят удари по руска територия през май 2023 г., а неотдавнашните нападения срещу петролни рафинерии се увеличават през 2024 г. По данни на Блумбърг последните атаки са нарушили общо между 12 и 14% от капацитета за рафиниране на Русия.


В отговор на съобщените опасения на САЩ относно насочването на удари по руски съоръжения президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна има право да използва собствените си оръжия за самозащита на фона на мащабните удари на Москва по енергийната инфраструктура на страната.


"Не по-малко важно е, че руските терористи получават отговор на своите удари. Всеки път те получават все по-далечни отговори", заяви Зеленски във вечерно обръщение на 2 април след нападението в Татарстан.


Руски "Шахед"-и

 

Съобщения за изграждащо се в Татарстан производствено предприятие за местно производство на ирански безпилотни самолети камикадзе тип "Шахед" се появяват за първи път през първата половина на 2023 г.


Строителните работи са заснети на сателитни снимки от Maxar Technologies през април 2023 г. и публикувани от Белия дом. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че заводът може да започне да функционира в рамките на една година.






Според разследването на руската медия "Протокол" в сглобяването на произведените в Русия безпилотни самолети камикадзе скоро са участвали няколкостотин ученици от политехническия колеж в Алабуга, предимно непълнолетни.


Москва има за цел до 2025 г. да произведе 6000 безпилотни летателни апарата тип "Шахед" в завода си в Татарстан, съобщава "Вашингтон пост", като се позовава на секретни документи от програмата. В доклада се казва, че това е "достатъчно, за да се обърне хроничният недостиг на безпилотни летателни апарати в руската армия на фронтовата линия".


В замяна на безпилотните летателни апарати се съобщава, че Русия е изпратила на Техеран кибернетични оръжия, западни оръжия, пленени на бойното поле, и е помогнала за развитието на иранската ракетна програма.


В средата на януари заместник-началникът на военното разузнаване на Украйна Вадим Скибицки заяви, че в Елабуга са монтирани поне две производствени линии и Москва е успяла да установи независимо производство на безпилотни самолети.


Според него Русия е в състояние да сглобява около 330-350 безпилотни самолета месечно, но крайният брой зависи от наличието на части.


"Сега все повече резервни части и компоненти идват от други страни, така че не става въпрос само за Иран", каза Скибицки в интервю за РБК-Украйна.


"Целта на Москва е до 2026 г. да постигне пълен, затворен цикъл на производство на такива безпилотни летателни апарати в Русия", каза той.


По-дълбоки удари

 

Украинските официални лица открито говорят за увеличаването на производството на безпилотни летателни апарати с далечен обсег на действие, произвеждани в страната, без да разкриват много подробности. Страната е засилила производството, като си е поставила за цел да произведе 1 млн. безпилотни летателни апарати тази година.


Сред тях има такива с обсег над 1000 км, заяви министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров в интервю за Die Welt, публикувано на 1 април.


До ударите в Татарстан украинските безпилотни летателни апарати изминаваха максимум около 900 километра, за да поразяват цели в руската Ленинградска област. Съобщава се, че през януари е било атакувано петролно депо в близост до Санкт Петербург.






Министърът на стратегическите индустрии Олександър Камишин потвърди, че дрон украинско производство е в състояние да измине до 1250 км.


Не е известно какъв вид оръжие е било използвано за нападението срещу Татарстан. След публикуването на видеозаписа на удара руските медии твърдят, че може би не става дума за обикновен дрон, използван за атака, а за преоборудван лек самолет Аеропракт А-22 Фоксбат украинско производство.


Олександър Коваленко, военен анализатор и съосновател на проекта "Информационна съпротива", не изключва, че е "напълно възможно" този самолет да бъде адаптиран за използване като безпилотен летателен апарат.


"Само тези, които са организирали тази специална операция, знаят какъв е бил този самолетоносач. Но ако говорим за Aeroprakt, той може да бъде адаптиран за еднопосочен полет на дълги разстояния, а вместо пилот и пътници потенциално може да има мощна бойна глава", каза той пред "Kyiv Independent".


Украйна не е използвала оръжия, предоставени от Запада, за нападението, заяви Юсов пред Радио "Свободна ЕвропаЮ", като заяви, че "динамичното развитие на украинската индустрия за безпилотни летателни апарати не трябва да се прикрива".


"Това е на повече от 1000 км от границата с Украйна и руснаците видяха, че това е голям проблем. Оказа се, че това производствено предприятие в Татарстан, в което те инвестираха много пари, не е рядкост. Оръжията достигат до там и противовъздушната отбрана няма да ги спаси. Мисля, че това е само началото", каза Коваленко.

 

Катерина Денисова, "Kyiv Independent". Преводът е на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2420 |04.04.2024 Мария Габриел не е получавала покана за участие в служебния кабинет . 3| 2402 |04.04.2024 Доц. Искрен Иванов: Има опасност от съществуването на спящи клетки на Хамас на българска територия . 4| 4297 |04.04.2024 Проф. Владимир Чуков: България се ползва за логистика за терористични действия . 21| 13690 |04.04.2024 Мартин Владимиров за ФрогНюз: Решението за “Турски поток” е налагане на тотално ембарго - спираме транзита на руски газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads