Реклама / Ads
56| 21534 |09.07.2023 НОВИНИ

Какъв лев, бе?

Евро
През 1960 г. България е фалирана и източена от Русия, като е принудена да предаде целия си златен резерв от 32 тона злато. През 1969 г. другарката Луканова (сестрата на Андрей Луканов), управител на БНБ, отново докладва на Тодор Живков, че в хазната няма и цент и не можем да платим задълженията към Московска народна банка. Те не искат левове или рубли. Признават само долара и България винаги е плбащала на СССР в долари.


През 1990 г. България обяви мораториум по изплащане на външния дълг, който достигна 10 милиарда долара.


Достигна, защото режимът на Живков взимаше заеми в долари, за да плаща на Русия горива и суровини на много по-високи цени от международните.


За сравнение - още при откриването на Нефтохима при първата доставка на руски петрол на 4 август в нефтопристанище „Дружба“ пристига танкерът „Антон Иванов“ с руски петрол от сорта Уралс, който плащаме на цена от 23 долара за барел при международна цена от 18 долара и то за сорта Брент.

 

Марионетния режим на Живков е принуден не само да плаща по-високи цени за доставки, но и изнася огромна част от селскостопанската ни продукция за Русия под себестойност, на символични цени - картофи по 1 ст./кг., домати - 2 ст. /кг.

 

Документите на стопанския отдел на Политбюро на ЦК на БКП са красноречиви и всеки може да ги види в Държавен архив.


Всъщност левът окончателно умря през 1995 г. , когато 14 банки, ръководени от агенти на ДС и КГБ раздадоха над 100 000 000 000 лв. необезпечени кредити, докато правителството на БСП хем се опитваше да запази фалиралите държавни предприятия , хем да изплаща външния дълг, хем да контролира и валутния курс.

 

През същата година Русия наруши и договорът ни по Ямбургската спогодба и отказа да дава газ.


Според Ямбургската спогодба България спрои газопровода, а Русия плаща с газ. След разпада на СССР дългът бе разпределен между бившите републики и за разлика от Русия, Украйна си изплати задълженията , като ни даде 1.26 млрд. куб. метра, които призна със взаимен протокол още през 1993 г.

 

Русия брутално наруши договора, но никой тук не защити националния интерес и не заведе дело в международния арбитраж.


През целия период България плащаше за руския газ средно с 50 % по-висока цена в сравнение с тази за други европейски държави.

 

Цели сектори от икономиката ни фалираха по тази причина - Химко Враца, металургичния комбинат в Кремиковци, предприятия от стъкларската промишленост, керамични изделия и въобще всички сектори, при които себестойността на газа достига над 40 - 50 % от стойността на произведеното.

 

Още по времето на правителството на Жан Виденов се обсъжда възможността за въвеждане на валутен борд, но интересите на Кремъл и неговата олигархия тук са първо да се осъществи хиперинфлация, за да се обезценят кредитите, като в същия момент българите да загубят спестявянията си.

 

За целта БНБ, управлявана от агента на ДС Тодор Вълчев ударно развързва хиперинфлацията.

 

Валутния борд е въведен чак през 1997 г.

 

Практически левът е хартийка, вързана към германската марка, а впоследствие към еврото.

 

Валутният борд е един вид като попечителството над малоумни в гражданското право, но това попечителство тук е върху банковата ни система.

 

Явно все още е необходимо, като си спомним как руската агентура разграби и 4 милиарда лева изчезнахаи от банка КТБ, в която правителствата на Станишев и Борисов наливаха държавни пари, за да се раздават на паразитни руски структури и обръчи от фирми на ДПС.

 

Та, левът е бил лев до 1944 г.

 

Със златно покритие и с пенсионен фонд в българската хазна, равен на 5 милиарда щатски долара.

 

Пенсионен фонд, който до 1947 г. е източен от Русия.

 

Само да спомена факта, че издръжката на руския окупационен корпус от 300 000 щика, който стои в България от 1944 г. до 1947 г. е по-голяма от бюджета на държавата ни.

 

Та, хартийките, които държим в ръцете си, имат някаква стойност поради простата причина , че са вързани с еврото и сме под валутен борд.

 

Въпросът е - искаме ли да сме нормална европейска държава или ще продължаваме да робуваме на една паразитна империя, която ни източва по всевъзможни начини от 145 години.

 

Иначе гледай какво става.

 

Рублата я направихме на 2 две стотинки.

 

Георги Георгиев, фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3517 |08.07.2023 Бабикян за Радев: Вторият мандат е последен, там се показваш какъв си, а не какъв искаш да те видят . 27| 3351 |05.07.2023 Какъв знак е визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София? . 8| 2781 |20.06.2023 Финансист: Асен Василев успя да обезкуражи опонентите си, бюджетът е някакъв баланс - за всекиго по нещо . 4| 2553 |31.05.2023 Пламен Димитров, КНСБ: Готови сме на всякакъв вид протестни и стачни действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads