Реклама / Ads
8| 5045 |21.05.2021 НОВИНИ

Каква е съдбата на „Изправи се! Мутри вън!“ без Дончева?

.
Източник: БГНЕС
Преговорите в коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“ за явяване на предсрочните парламентарни избори са на финалната права. Формацията ще запази името си. Водят се преговори с нови партньори за привличането им към формата. Това обяви адвокат Николай Хаджигенов пред Българското национално радио.
 

„Преговорите почти са финализирани, надявам се до няколко дни да приключим. Ще има коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“ – 99 на сто е сигурно. Как ще се отразят действията на Татяна Дончева? Всъщност никак. Това е причината, поради която предишния път, съставяйки коалицията, решихме да използваме три мандатоносителя със сходни характеристики, за да може едно такова действие да не ни се отрази негативно. Електоралната тежест на „Движение 21“ е известна от много години, откакто съществува, така че няма как да бъде проблем или щета или каквото и да е било“

 

Припомняме, че Татяна Дончева от „Движение 21“ напуска доскорошните си коалиционни партньори, за да се яви на 11 юли заедно с Нинова, Първанов и Петков във формат „широка лява коалиция“.

 

Според политолога доц. Иво Инджов новата лява коалиция „БСП за България“ е със среден потенциал. „Очевидно се разчита на ефекта на обединяване, но левият спектър е толкова обезверен и без живец, че не прогнозирам по-добро представяне на новата коалиция... Не виждам заряд, който да изстреля ракетата по-високо“, коментира той пред Националното радио.

 

Доц. Инджов прогнозира обаче, че тази коалиция няма да издържи дълго време. „Ако иска да се наложи на политическата сцена, новото течение в БСП трябва да комуникира на висок глас добрите си намерения“, смята той.

 

Що се отнася до обединението „Български патриоти“, което включва ВМРО, „Воля“, НФСБ, доц. Иво Инджов коментира:

 

„Нещата са ясни и прагматични. Може да се очаква мобилизиране на част от националистическия електорат и преминаване на заветните 4%. Те имат ясна консервативно-националистическа програма със социални елементи. На този терен виждам конкуренция от страна на новата лява коалиция, която има много консервативни елементи в програмните намерения. По-печеливши като цяло ще бъдат националистите, защото национализмът и консерватизмът е тяхна запазена марка“.

 

По думите му коалицията „Изправи се! Мутри вън“ ще влезе в следващото Народно събрание, ако „центробежните сили не надделеят“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3273 |13.05.2021 „Изправи се! Мутри вън!“ спорят за името на формацията . 7| 3789 |07.05.2021 Асланов контрира Христова: Няма никаква анархия в парламента . 39| 6090 |04.05.2021 Трифонов: Ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата . 12| 3698 |03.05.2021 Белянова: Съдбата на България e като на Христос, предавана за власт и кюлчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads