Реклама / Ads
4| 2759 |13.08.2023 НОВИНИ

Какви пробойни в системата показа случаят с Дебора от Стара Загора?

.
Емил Дечев Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Българските граждани не усещат институциите, които се издържат от техните данъци, да работят ефективно. Това е съществен проблем и част от голямото недоволство се длъжи именно на това - усещането, че данъците, които се взимат от заплатите на българите, не се използват по най-ефективния начин. Добре е, че самите българи са се променили и че нетърпимостта им към определени видове насилие вече е факт. Няма я тази толерантност към домашното насилие, каквато е била налице в миналото.
 

Това заяви пред Нова телевизия  заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

 

"Аз съм чел интересни исторически изследвания, които показват, че преди 10 ноември 89 г. броят на убийствата в тогавашна комунистическа България е бил по-голям, отколкото в момента. Тогава на практика медиите не са имали тази свобода, която имат в момента, за да обсъждат всеки един трагичен случай. Самото българско общество, българската нация, търпи промени. Ако този случай с Дебора, се бе случил през 80-те или 90-те години, българите може би щяха да реагират по по-различен начин", отбеляза Дечев.

 

Той изтъкна, че случаят с Дебора почти съвпадна с обнародването на фундаментални промени от ЗЗДН.

 

"Работата по тях е започнала още през февруари, март 2022 г. Тези промени бяха обнародвани на 1 август т.г. Те предвиждат създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие. Председател на този съвет ще бъде заместник министър-председател. Заместник-председател ще бъде министъра на правосъдието. Този Национален съвет трябва да разработва политики за превенция и защита от домашно насилие, да координира действията между институциите", посочи зам.-министърът на правосъдието.

 

Според него в случая Дебора законът категорично е бил на страната на пострадалата.

 

"Аз твърдя, че и в момента случаят с Дебора можеше да бъде разследван поне в началото по съвсем друг начин. Там проблемът не е само в законодателството. Проблемът е в нашето отношение към домашното насилие. Има едно голямо неглижиране. Това, което аз знам като факти, е, че този сигнал за това престъпление не попада в бюлетина на МВР. Това само по себе си веднага трябва да натисне алармата, че има някакъв проблем. Този проблем може да бъде и заради умишлено прикриване на случая", алармира Дечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5244 |11.08.2023 Какви руски оръжия залавят украинците: най-ценните находки . 0| 2822 |10.08.2023 ЦИК обяви какви са правилата за регистрация по настоящ адрес . 1| 3400 |09.08.2023 Обновяват системата за онлайн услуги на Агенцията по геодезия, картография и кадастър . 2| 2774 |08.08.2023 Бившият директор на СДВР Валери Йорданов: Системата по линия на сигурността не работи, остаряла е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads