Реклама / Ads
4| 3116 |10.11.2022 НОВИНИ

Какво казаха по пропагандните телевизии в Русия за оттеглянето от Херсон?

.
В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди изтеглянето на войските от окупирания Херсон. СЪбитието обаче изглежда остана незабелязано от руската държавна телевизия, новинарските емисии и предавания.
 

В централните вечерни новинарски емисии липсваха собствени коментари и анализи. Показан бе предимно репортажа на командващия Обединената групировка на войските в Украйна Сергей Суровикин. 


Според неговия разказ от една страна обстановката в "зоната на специалната операция" като цяло е "стабилизирана", бойните способности на руската групировка уж са се увеличили благодарение на мобилизираните и доброволците, руските войски са възобновили настъпателните си операции в определени райони. 


От друга страна обаче се предлага като "най-целесъобразен вариант" организацията на отбраната по линията на река Днепър да мине на левия бряг.


Във водещите новини акцентът беше върху спасяването на животи. В ефира на "Россия 1" преди началото на сюжета, водещият прочете следния текст: 


"Командирът на Обединената армия Сергей Суровикин докладва на Сергей Шойгу по време на среща в командния пункт за ситуацията в района на НВО. При планирането на операцията нашите военни правят всичко, за да спасят живота на руските военни и цивилни. Министърът на отбраната отделно подчерта, че от мобилизираните на линията на съприкосновение трябва да се изпращат само най-подготвените бойци.


В ефира на руския "Первый канал" случващото се бе определено като "прегрупиране на войските в района на Херсон". По НТВ водещият съобщи за „тревожната ситуация в Херсонска област“, ​​която "изисква бързи и трудни решения, по-специално маневри за прехвърляне на руски части“, съобщава руската редакция на BBC.


Главният редактор на списание "Национална отбрана“ Игор Коротченко нарече предаването на Херсон "трудно решение“ в предаването "60 минути“ . "Суровикин пое отговорността, но трябва да разберем, че в ситуация, в която той ръководеше групата, вероятно беше невъзможно да се разчита на факта, че той ще може да промени някои точки, които бяха преди назначаването му. Във всеки случай, който хвърли камък в тила на руската армия, е предател", каза Коротченко. Той добави, че остава убеден в победата на руската армия, въпреки че според него "няма да е лесно". 


Водещата Олга Скабеева като цяло нарече оттеглянето "планирано" и цели спасяването на животи. 


Ръководителят на Центъра за приложни политически и военни изследвания на Факултета по световна политика на Московския държавен университет генерал-лейтенант от резерва Евгений Бужински заяви в същото предаване, че от военна гледна точка има две причини за оттеглянето - блокадата на по-малките сухопътни връзки, които пречат на снабдяването на жителите на града и военните, а втората - опасността от наводнение. 


“Ако язовир Каховка е наистина унищожен, тогава Херсон просто ще бъде наводнен и както жителите, така и нашите войски ще трябва да бъдат евакуирани от там при съвсем други екстремни условия", заяви той. 


Онези, които сега се смятат за привърженици на войната, подкрепиха вчера решението на Шойгу и Суровикин.


Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров написа, че претегляйки всички плюсове и минуси, генерал Суровикин е направил "труден, но правилен избор между безсмислените жертви в името на гръмки изявления и спасяването на безценния живот на войниците“. Той призова да не се говори за "предаване" на Херсон. 


"Решението, взето от Суровикин, не е лесно, но той постъпи като човек, който не се страхува от отговорност. Той го направи организирано, без страх", каза Евгений Пригожин, основател на ЧВК Вагнер.


Секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак каза, че руските военни край Херсон "са били изложени на огромен риск", поради което "главната цел на днешните маневри е да се защити населението, като същевременно се спести колкото е възможно повече персонал".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4057 |10.11.2022 Нинова: Първи мандат на ГЕРБ, да казват какво ще правят - без нас . 6| 14466 |10.11.2022 Деси Иванчева плаче на вратата: Не знам какво става с детето /снимки/ . 2| 3342 |09.11.2022 Наско Сираков: Боби Михайлов се прави, че не вижда какво правят тези под него . 5| 3022 |07.11.2022 Източници от земеделското министерство алармират за нагласени обществени поръчки. Какво прави Явор Гечев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads