Реклама / Ads
1| 2729 |15.04.2024 НОВИНИ

Какво се случва с помощта на САЩ за Украйна?

.
Майк Джонсън заяви, че ще се стреми да прокара законодателство в подкрепа на Израел, но не уточни дали финансирането на Украйна ще бъде част от пакета.
 

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън заяви, че ще се стреми да внесе законопроект за военна помощ за Израел тази седмица след нападението на Иран през уикенда, но не уточни дали финансирането на Украйна ще бъде част от пакета.







Американската помощ за двете страни закъснява на фона на политическите спорове в Конгреса, като Джонсън - съюзник на предполагаемия кандидат за президент на републиканците Доналд Тръмп - блокира по-рано поисканата от президента Джо Байдън помощ в размер на 95 млрд. долара за Израел, Украйна и Тайван, която беше приета от Сената.


"Републиканците от Камарата на представителите и Републиканската партия разбират необходимостта да застанат зад Израел", заяви Джонсън пред Fox News. "Ще опитаме отново тази седмица и подробностите на този пакет се съставят в момента.


"Разглеждаме възможностите по всички тези допълнителни въпроси".


Джонсън вече е подложен на огромен политически натиск от страна на колегите си републиканци, които са разделени в подкрепата си за подпомагане на Украйна. Тръмп и крайно десните законодатели в Камарата на представителите са станали скептични към наливането на милиарди долари в борбата на Киев срещу нахлуващите сили на Русия.


Представителката на републиканците Марджъри Тейлър Грийн заплаши да свали Джонсън от поста говорител по въпроси, включващи подкрепата му за Украйна.







Нападението на Иран срещу Израел в началото на неделя допълнително засили натиска върху Джонсън, но също така му даде възможност да подчертае спешността на одобряването на финансирането.


Белият дом и водещите демократи и републиканци в Сената призоваха Джонсън да одобри двупартийния пакет на стойност 95 млрд. долара, който вече беше приет от Сената и който ще осигури 14,1 млрд. долара помощ за Израел и 60 млрд. долара за Украйна.


"Те трябва да го внесат в пленарна зала възможно най-скоро", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби пред NBC.


През последните месеци Джонсън отказваше да разгледа законопроекта на Сената. Вместо това той се опитваше да изработи свое собствено законодателство, в което помощта за Украйна да бъде структурирана като заем по нареждане на Тръмп.

 

Той се срещна с Тръмп във Флорида в петък. В неделя Джонсън заяви пред Fox, че обмисля да структурира помощта за Украйна като заем, както е предложил Тръмп и за което Джонсън каза, че "мисля, че има много консенсус".


Няколко консерватори от Камарата на представителите заявиха, че искат към всеки пакет за помощ за сигурността да се добавят по-строги миграционни политики на САЩ.


Междувременно Байдън участва в разговор с лидерите на Конгреса, включително Джонсън, в неделя, за да обсъди "спешната необходимост" Камарата на представителите да одобри двупартийния пакет за помощ, приет от Сената.


"По време на разговора президентът обсъди спешната необходимост Камарата на представителите да приеме възможно най-скоро допълнителния пакет за национална сигурност", се казва в изявление на Белия дом.


Републиканецът Майк Търнър, председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, заяви в предаването "Среща с пресата" по NBC, че очаква Камарата да приеме широкообхватен законопроект за помощ тази седмица.







"Мисля, че ще има огромна подкрепа, както пакетите за Украйна, така и за Израел и Азия, не само заради случилото се с Иран, който ескалира конфликта в Близкия изток, но и защото това са съюзници, които се нуждаят и заслужават нашата подкрепа".

 

The Guardian, преводът и заглавието са на ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2402 |15.04.2024 Кирил затвърждава ролята на църквата като идеологическа марионетка на Кремъл . 2| 2413 |15.04.2024 "България играе критична роля в Черно море. Сигурността не е грижа само на Украйна" . 4| 2491 |15.04.2024 Надежда Нейнски: Иран действа като Русия . 8| 2928 |15.04.2024 Борисов мисли да направи Фандъкова депутат. "ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната Запрянов"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads