Реклама / Ads
13| 14024 |08.11.2023 НОВИНИ

Какво знаем за руския "Кинжал", способен да носи ядрени глави?

.
Ето някои основни факти за "Кинжал" според Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения (Centre for Strategic and International Studies, CSIS). Преводът е на редакцията на ФрогНюз.
 

Мащабна въздушна тревога бе обявена в Украйна на 8 ноември, след като руснаците са вдигнали в небето изтребител МиГ-31К, съобщава РБК-Украйна, който носи аеробалистичната ракета "Кинжал".

 

Какво обаче знаем за ракетите "Кинжал"?


- Това е балистична ракета с въздушно базиране, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави.


- Според публичната информация тя има обсег от 1500 до 2000 км (930 до 1240 мили), като носи полезен товар от 480 кг. Той може да достигне скорост до 12 250 км/ч. Тази скорост, в съчетание с нестабилната траектория на полета и високата маневреност на ракетата, може да затрудни прехващането.

 

- Руското обозначение на "Кинжал" като "хиперзвукова" ракета е донякъде подвеждащо, тъй като почти всички балистични ракети достигат хиперзвукова скорост в определен момент от полета си.


- "Кинжал е едно от шестте оръжия от "следващо поколение", представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той заяви, че тези оръжия могат да пробият както съществуващите, така и всички бъдещи системи за противоракетна отбрана.


- През декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, Путин заяви, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите държави я настигнат, вероятно ще е разработила технология за противодействие на тези нови оръжия.

 

- Русия е изпратила изтребители, въоръжени с ракети "Кинжал", в Сирия за първи път през 2021 г., твърдят военни анализатори.

 

- Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета "Кинжал" по склад за боеприпаси в Югозападна Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно използване на оръжието в бойни действия. Оттогава тя е изстреляла ракети "Кинжал" по няколко други повода в Украйна.

 

- На 6 май 2022 г. Украйна за първи път заяви, че е свалила ракета "Кинжал", като е използвала система "Пейтриът".

 

- Въпреки че не е ясно кога е започнала разработката на "Кинжал", около 2010 г. в интернет започват да се разпространяват концептуални схеми на руски ракети "Искандер", монтирани на изтребител МиГ-31. Съобщава се, че тези снимки са били копирани от брошура-проспект на руска отбранителна корпорация.

 

- Русия вероятно е разработила ракета, за да може по-лесно да се насочи към критична европейска инфраструктура (напр. летища, складове, командни центрове и др.) и да противодейства на американската противоракетна отбрана на театъра на военните действия.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4221 |08.11.2023 Демократите с решителни победи в САЩ . 5| 4336 |08.11.2023 Мащабна въздушна тревога в цяла Украйна. Регистрирано е излитане на "Кинжал" . 4| 4224 |08.11.2023 След сблъсък между ферибот на Русия и кораб на Палау - руският "Славянин" се установи във Варна . 9| 4861 |08.11.2023 Борисов чисти имиджа на варненската структура, гони "Мис преференция" Славена Точева от парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads