Реклама / Ads
13| 4602 |03.04.2015 НОВИНИ

Калфин обещава розови пенсии през 2028-2032 г.

.
Ивайло Калфин
Ако промените в пенсионния модел бъдат приети така, както са разчетени в Министерството на труда и социалната политика, до 2028 г. пенсиите могат да нараснат с 40 на сто, а НОИ ще стане независим от държавния бюджет до 2032 г. Това съобщи пред медиите вицепремиерът и ресорен министър Ивайло Калфин.
 
Той  представи изчисленията на ведомството за това как ще се отразят на приходите и разходите във фонд "Пенсии" отделните мерки - увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, на осигурителната вноска и нарастването на тежестта на всяка година с осигуряване при определянето на размера на пенсията, пише dnevnik.bg.

Само от увеличението на коефициента, по който се оценява годишният принос към осигуряването, от сегашните 1.1 на 1.5 до 2026 г. пенсиите ще станат с 40 на сто по-високи. При повишаването на възрастта за пенсиониране до 65 г. и стажа до 40 години за мъжете и 37 години за жените, както и с увеличението на осигурителната вноска общо с 4.5 на сто през следващите 12 години, експертите изчисляват, че до 2032 г. НОИ няма да се нуждае от бюджетна субсидия за покриване на дефицита, който сега е малко над 2 млрд. лв. или 2.5% от БВП. Експертите на НОИ са разработили примерни модели, основани на дългосрочните официални прогнози за инфлацията ,осигурителния доход и други параметри, които показват как ще се променят пенсиите през годините. Мъж, който сега е на 51 години и се осигурява върху 1200 лв. с 27 г. стаж, ще се пенсионира през 2029 г. на 65-годишна възраст.

Пенсията му от НОИ ще е от порядъка на 1085 лв., а отделно ще получи пари от втория стълб. Ако си прехвърли парите за втора пенсия в НОИ, ще получава около 1323 лв. Мъж на 45 г. с 22 г. осигурителен стаж и 1300 лв. заплата сега, ще се пенсионира през 2035 г. с пенсия между 1500 и 1800 лв. 32-годишна жена, осигурена на 800 лв. днес и 8 години стаж може да разчита, че когато навърши 65 г. и се пенсионира през 2048 г., пенсията й ще бъде 1370 - 1900 лв. Калфин подчерта, че всички сметки са много условни, защото върху системата влияят различни фактори, включително и политически, но все пак дават представа на всеки какво да очаква. Той допълни, че предлаганите промени ще се отразят най-благоприятно на по-младите поколения, но пък ще освободят ресурс на държавата, която чрез други програми да помогне на хората с ниски пенсии. Този месец министърът възнамерява да обсъди идеите си не само с работодателите и синдикатите, но и с представители на всички парламентарни групи. Той вече е разговарял по темата с Патриотичния фронт по тяхна покана. Калфин подчерта, че дискусиите по всеки от 30-те параметъра, за които се предлага промяна, не са приключили. Правителството подготвя серия от мерки за затягане на контрола при отпускане на пенсии за инвалидност. Това каза на информационен семинар в Хисаря вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Една от мерките е да се разреши кръгът на комисиите, които освидетелстват хората с увреждания. В момента у нас има 72 комисии и условието е в тях да членуват лекари с поне 10 г. стаж, които да не работят на друго място. "Това е силно ограничително, хората са претоварени, заплащането е ниско, предлагам да се позволи и практикуващи лекари да участват в ТЕЛК, като получават допълнително възнаграждение", каза вицепремиерът. Друг проблем, според него, са фалшивите първоначални изследвания, които след това се отразяват в документацията. "Трябва да се въведе стандарт какви изследвания са нужни и те да се правят не във всички възможни частни и държавни лаборатории, а в определени лаборатории, лицензирани от държавата", смята министър Калфин. Ще се въведе и ефективен контрол от Националния осигурителен институт /НОИ/. В момента това става чрез медицински комисии към НОИ, които контролират решенията на ТЕЛК само по документи. "Така ако в първоначалния документ е записано, че някой има диабет, високо кръвно, епилепсия, няма начин НОИ да извърши проверка. Ще настоявам за възможност и за допълнителен преглед", посочи вицепремиерът. Има идея и за свързване на електронните системи на НОИ и Националната здравноосигурителна каса, така че да е ясно хората какви лекарства са получавали, през какви изследвания са минали, посочи министърът.

Според него по този начин по-лесно ще бъдат засечени случаите на измами. За хората между 18 и 65 години решението на ТЕЛК трябва да бъде не само за процента на намалената функционалност, а тя да бъде сравнена със здрав човек на същата възраст, смята вицепремиерът. "В момента ги сравняват с атлети", каза той. Министър Калфин препоръча ТЕЛК да дават и предписания какъв вид работа може да извършва човек с определено заболяване. "Така ще ангажираме тези хора в системата за трудова заетост и ще потърсим възможност те да се интегрират, а не само да разчитат на пенсионни добавки", изтъкна министърът. Предстои тези предложения през следващата седмица да бъдат обсъдени с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4792 |02.04.2015 Калфин ще защитава социалните работници от набези и уволнения . 3| 4700 |01.04.2015 Калфин иска еднаква отпуска по майчинство . 7| 5277 |31.03.2015 Калфин представи акцентите в новата пенсионна реформа . 5| 4675 |26.03.2015 Калфин променя и кастри ТЕЛК-овете до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads