Реклама / Ads
1| 4780 |02.04.2015 НОВИНИ

Калфин ще защитава социалните работници от набези и уволнения

.
Ивайло Калфин
Има квартали, в които и социален работник не може да стъпи. Искам да се обърна към всички социални работници. Тогава, когато имат подобни проблеми, нека се свържат с мен и кабинета ми. Нека да си прескочат началника, ако действително виждат, че се нарушава закона. Това заяви пред Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин.
 
Повод за коментара на Калфин бе уволнението на социалната работничка Ангелина Петрова , защото спряла помощите на заможни ромски фамилии. Нещо повече - преди да бъде отстранена, тя е бита и скубана от развилнелите се цигани от "Столипиново".

Министърът гарантира, че ако на служителите им бъде наложен натиск от техните ръководители, той веднага ще ги защити.

Ивайло Калфин обясни още какви са правилата според реформата в пенсионната система. Вицепремиерът съобщи, че си носи отговорността за това, което прави. Той коментира инвалидните пенсии. По думите му, всяка втора пенсия е такава. "В последните години има силно нарастване на инвалидните пенсии", поясни Калфин и уточни, че това е заради кризата, доходите, които са се понижили и голямата безработица. Според него е редно, когато се отпуска инвалидна пенсия от ТЕЛК, да се поясни въпросният човек какво може да работи и така тези хора, които са инвалиди да бъдат стимулирани.

Калфин отново съобщи, че първият набор, който ще се пенсионира на 65 години от мъжете ще бъде 1964 година и напомни, че той е роден в тази година. Социалният министър припомни и че според реформата жените, които ще се пенсионират по-късно ще са тези, които са родени след 1972 година.

Във връзка с увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране Калфин поясни: "НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко". Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, за в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

По повод обвиненията, че много хора цял живот не работят и получават социални помощи, а после се пенсионират и взимат пенсия, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, в случай че нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години, и то с ниска пенсия".

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите.

Министърът бе категоричен, че е абсурдно да се намалява отпуска по майчинство след третото дете. Той заяви, че ще работи за промяна на нормативната база в това отношение.

А за децата, които раждат деца - с новия закон за семейни помощи, бабата няма да получава детски за детето, а ако майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул,
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4685 |01.04.2015 Калфин иска еднаква отпуска по майчинство . 7| 5262 |31.03.2015 Калфин представи акцентите в новата пенсионна реформа . 5| 4672 |26.03.2015 Калфин променя и кастри ТЕЛК-овете до края на годината . 3| 4657 |22.03.2015 Калфин: Ще осигурим работа на обезкуражените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads