Реклама / Ads
29| 4913 |19.02.2015 НОВИНИ

Калфин: Този заем ни е нужен; той няма да повиши задлъжнялостта

.
Ивайло Калфин
Аз съм свикнал, когато един премиер каже нещо да вземам думите му насериозно, заяви по БТВ вицепремиерът Ивайло Калфин по повод новия заем и ултиматума на Борисов. Нормално е да се направи сметка, да се каже за какво ще отидат парите. Голяма част от тези милиарди ще отидат за погасяване на стари заеми и няма да доведе до повишаване на дълга.
 
Това е една рамка и всяка година заемът ще се решава конкретно със Закона за държавния бюджет, обясни Калфин и каза, че сега условията ще са по-добри, ако го направим за 3 години. Конкретните решения за дълга ще се вземат от НС. Не може да се вземат едни пари и да се похарчат за нещо, няма как да се заобиколи парламента, аргументира се той.

Данните и за комисионните могат да се получат от финансовия министър. Конкурс за банки имаше, посочи той.

Има възможност за корупция, но тя е по отношение на комисионни и валута. Най-добрият критерий е да се сравнят комисионните с предишни заеми. Най-големият шум се вдигна, защото това не беше обяснено добре, каза Калфин.

Погасяването на един заем се погасява с друг. Аз съм против това още от тази година да правим балансиран бюджет, добави той.

Парламентарните групи са в правото си да искат информация. В ПГ има натрупвания по отношение на внасянето на важен въпрос в НС с желание да бъде подкрепен, без преди това да е разяснен. Очевидно все още има празноти, въпреки че между вицепремиерите и в парламента има диалог. Ако искаш да убедиш хората в нещо, първо трябва да убедиш тези, които те подкрепят.

Едва ли има риск за кабинета, смята Калфин.

Схемата с надбавките не е добра, но е по-добра от това да няма нищо, обясни той по повод великденските добавки през април. Засега бюджетът вървял добре. Дали всички или само някои ще получат добавки още не можело да се каже. Това не са пенсии, а допълнителна помощ, настоя той.

Всички въпроси около пенсионната реформа трябва да се извадят на масата, сега аз съм медиатор, не взимам страна, давам еднакви възможности след това ще направим пакет от мерки, ще го предложа на парламентарните сили, заяви още Калфин. 65 години трябва да е възрастта и за жени и за мъже, но преходът трябва да е плавен. Но предложението ми е да се даде възможност и за по-ранно пенсиониране за онези, които не могат да изчакат, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5462 |19.02.2015 Кадиев: Със заема "Борисов 2" иска лиценз да убива . 17| 5832 |18.02.2015 Борислав Цеков: Братя, заемът "Борисов" е заробващ! . 12| 4781 |18.02.2015 Първанов: Няма да подкрепим заема, не ме плаши оставката на Борисов . 1| 4532 |18.02.2015 Отчитаме пред НАП и получените заеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads