Реклама / Ads
18| 18321 |06.07.2021 ГЛАСЪТ

Към митрополит Киприан: Лицемерието и угодничеството лошо миришат, Ваше високопреосвещенство

.
Киприян награждава Борисов за дарените народни пари... Източник: бТВ
С почуда прочетох обръщението на Старозагорския митрополит Киприан на сайта на Светия Синод, в което горещо благодари на Бойко Борисов за парите, които отпускал за ремонт на църкви и манастири и корящите думи към служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който се съмнявал, че това е правено с користна цел.
 

Негово Преосвещенство Киприан пише: „Благочестивият държавник подкрепя вярата православна. На вярващите сърца са и храмовете и манастирите. Това е и причината още веднъж да благодаря за дарените ни средства за възстановяване на прекрасния ни Шипченския манастир от Министерския съвет с министър-председател г-н Бойко Борисов".

 

От свещенически род съм по майчина линия, православен съм и уважавам БПЦ. Затова няма да провокирам дискусия с Киприан, но не мога да премълча очевидни неистини.






Всички средства, които Борисов е отпускал за подпомагане на храмове и манастири са изкарани с труд, несгоди и пот от всички българи. Техни са парите, които той раздаваше от джипката и ако Киприан трябва да благодари някому, това са обикновените хора от различни вероизповедания, чиито данъци формират въпросните помощи.

 

Ако някой си мисли, че Борисов раздава нашите пари за църкви и манастири, защото е примерен християнин – жестоко се лъже. Купува благоразположението на висшия клир и се рекламира пред миряните. Купува си също индулгенция за греховете. Та той погазва Божиите заповеди ката ден.

 

1. Да нямаш други богове освен мен.

Боговете на Борисов са парите и властта, ако не сте разбрали. Или Ви е неудобно да признаете?

 

2. Не си прави кумир и никакво изображение.

Вижте ликът му по фланелки, плакати, запалки, трансперанти, билбордове, портрети в кабинети на партийни активисти… Той на себе си е кумир. Да не би и Ваш да е?

 

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог...

Борисов се кръсти под път и над път, дори когато говори неистини. Например: При своите обиколки казва на пенсионерите, че им е дал по 50 лв, защото толкова можела да отдели държавата, но да са благодарни. Лъжа! Над 10 милиарда годишно губим от корупция и кражби, а те биха осигурили на българите съвсем друг стадарт.

 

4. Помни съботния ден, (За християните това е денят на Христовото Възкресение - неделя.) за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмия ден е на Господа, твоя Бог.

Дали обиколките с джипката в този ден за агитация и самореклама са нарушение? Господ ще отсъди.

 

5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

Колко пъти Борисов променяше своята биография според ситуация и личната си изгода?

 

6. Не убивай.

Ние може да не знаем, но той си знае…

 

7. Не прелюбодействай.

Ако спалнята с чекмеджето с пачките и златото проговори… Ако проговорят ловни резиденции, държавни резиденции, хотели и тайни явки…  

 

8. Не кради.

Чекмеджето и то стига! Авансово раздадените милиарди на приятелски фирми, откраднатите десетки милиарди с кръстене и запалени свещи ли се опрощават?

 

9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

Има доста съмнения за истини, полуистини и неистини, изречени от него по адрес на различни хора.

 

10. Не пожелавай нищо, което е на ближния ти.

Не само пожела, но и заграби фирми и бизнеси.






Десетте Божии заповеди той не зачита и нарушава с лека ръка. Логично е представители на църквата да се произнесат по съвсем друг начин за деянията му. Дарения на манастири и храмове са правили бизнесмени с тъмен бизнес и представители на организираната престъпност. Има и представители на БПЦ, които са се облагодетелствали. Няма да се спирам на тях. На истинската помощ е тази от обикновените хора, които отделят от залъка си или помагат с труда си.

 

Познавам митрополити, игумени, свещеници и монаси, които с достойнство, вяра и чест служат на църквата и Бог. Те не мислят като вас, митрополит Киприан! И не ни натрапват личните си (политико-икономически) пристрастия от сайта на Светия Синод

 

Ваше Високопреосвещенство, не сме забравили за лицемерието и притворството на фарисеите, сравнени от Христос с чашата - лъскава отвън и мръсна отвътре. Кланяйте се на Борисов колкото щете, но не ни го давайте за пример, защото обиждате на само миряните и БПЦ, но и православието с хилядолетните му ценности.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Когато вече бе публикуван този текст, научих, че митрополит Киприан се е обадил на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и се е извинил за надапките срещу него. Малко недоразумение се било получило... Това ме подсети за популярния турски израз: Да имам акъла на българина, ама след това... 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 33338 |05.07.2021 Борисов срещу Радев – Сталинградска битка и избиване на комплекси. Сравнението . 44| 100064 |04.07.2021 Унижение в Истанбул: Борисов при Ердоган след доклад на турските служби, че е аут . 74| 58448 |02.07.2021 Светлото и тъмното бъдеще на Борисов . 15| 17355 |01.07.2021 Магдалинчев бил корумпиран. Клевета: честен и морален е, и обича Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads