Реклама / Ads
4| 3194 |10.11.2021 НОВИНИ

Кънев: ”Продължаваме Промяната” е единственият реален шанс за положително развитие на България

.
Евгений Кънев
Почти всички агенции излязоха със своите прогнози. Въпреки че имаше някои съществени различия, долу-горе са ясни резултатите.
 

С голяма степен на вероятност е ясно, че партиите на Промяната ще имат някъде около 25-30% от гласовете в зависимост дали Мая ще влезе, което значи около 80-90 места. Горе долу още толкова могат да донесат БСП и ИТН, като в зависимост от Мая може да се избегне присъствието на една от двете в управлението.


Въпреки че БСП е табу за голяма част от дясната общност, според мен с тях по-лесно може да се преговаря и постигне коалиционнно споразумение в сравнение с антисистемната ИТН с антиполитици като Тошко. Улесняваща предпоставка за успех на преговорите е и, че всички за заявили готовност да изолират ГЕРБ и ДПС от властта.


Ключовият момент на тези избори е ПП да станат втора политическа сила - което с голяма вероятност ще ги сдобие с мандат за управление. Независимо какво мислим за тях - те са единственият реален Шанс за някакво положително развитие на България. Около тях може да се състави далеч по-лесно реформаторско правитвлство, отколкото около БСП.


На практика най-лошият вариант (ако изключим този, че ГЕРБ първи получават мандат и успяват с ДПС да намерят и друга подкрепа) е отново БСП да получи мандат, на който ПП, ИСНИ и ИТН да “клъвнат” за правителство. Това ще е загуба на време за България, защото нищо сериозно няма да се случи по простата причина, че никоя партия без евентуално ПП нямат намерения да променят системата, освен да махнат Гешев.


С други думи - всяко правителство без ДБ ще е имитация на промяна. Не защото ПП не иска, а защото сами - без никакъв политически опит - нищо няма да могат да направят с играчи, близки до Статуквото.


Защото вече много хора разбраха, че едно е да мразиш ББ и Гешев, а нещо съвсем различно е да сменяш система вместо хора с други верни твои хора.


Затова един непоискан съвет от мен - още в първия ден след изборите ПП и ДБ да сключат коалиционно споразумение с ангажимент никоя да не влиза в правителство без другата. Само така двете заедно стават фактор No1 и на практика правят невъзможно друго освен явно управление на Статуквото. И остават без избор Президента - който и да е той - да даде на някоя от двете мандат за управление.

 

Евгений Кънев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6552 |09.11.2021 Димитър Ганев: “Продължаваме промяната” има потенциал да мобилизира периферията . 29| 2992 |03.11.2021 Радан Кънев: Пропагандата срещу ваксините и срещу ЛГБТИ имат общ корен . 5| 7127 |27.10.2021 ”Продължаваме промяната” и обещанието да бори корупцията в шест ключови ресора . 26| 3498 |22.10.2021 Икономистът Евгений Кънев: Народ сме, който живее предимно с миналото. Побългаряваме иновацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads