Реклама / Ads
25| 10415 |24.07.2024 ИНТЕРВЮ

Кап. I ранг Васил Данов за ФрогНюз: Държавно безхаберие и обществена апатия в разгара на пълномащабна хибридна война

.
Отляво надясно: полковник от резерва Виктор Кевлюк, капитан I ранг о. з. Васил Данов и доцент д-р Евген Магда
„Отпорът срещу хибридната напаст е дълг на цялото общество, а не само на Въоръжените сили. Ние отново сме най-уязвими за операциите на руските шпионски и пропагандни централи. В момента над главите ни все още не прелитат ракети и върху домовете ни не падат бомби. Но войната е факт от февруари 2014 г. За украинския народ тя е жестока реалност, а за нас – пълномащабни хибридни операции със сериозни жертви сред българското население. Длъжни сме да наваксаме изоставането“.
 

Това посочи пред ФрогНюз капитан I ранг о. з. Васил Данов, военен журналист и член на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

 

На 19 юли СОР "Атлантик" заедно със Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" организираха международната конференция "Противодействие срещу засилените хибридни атаки и пропаганда на РФ в контекста на войната в Украйна“. На горния кадър виждаме именно част от участниците в конференцията - полковник от резерва Виктор Кевлюк, участник във военните действия в Донбас, експерт в Центъра за отбранителни стратегии и член на Обществения съвет към Министерството на отбраната на Украйна; капитан I ранг о. з. Васил Данов и доцент д-р Евген Магда, директор на Института за световна политика в Киив.

 

Разговаряме с капитан I ранг о. з. Васил Данов както за конференцията, така и по големия въпрос - хибридните заплахи.

 

Ето и цялото интервю:

През 2014 г. преди срещата на върха в Уелс (тогава Русия вече бе нападнала Украйна) у нас бе приета Визия 2020. В нея хибридните заплахи бяха определени като основна опасност. Наблюдавахме ли през годините държавното ръководство да следва насоките във Визия 2020?

 

Не съм забелязал подобен стремеж. У нас в държавното, политическото и военното ръководство още от комунистическо време съществува прекрасен баланс между понятията „планиране“ и „осъществяване“. Ръководните институции разработват сериозни, леко напрегнати и на моменти амбициозни планове, но на изхода на системата за отбрана и национална сигурност най-често куцука нефелно джудже-инвалид, което се нуждае от спешна реанимация, от животоспасяващи операции и саниране с нови и нови визии, стратегически прегледи, „бели книги“ и прочие доктринални и стъписващи с грандиозните си замисли ръководни документи.





Четох, че нечии умни глави отново замислят поредния (шести или седми) Стратегически преглед на отбраната и въоръжените сили. Колкото повече стратегически прегледи правим, толкова по-скромна и неефикасна отбрана притежаваме.

Десет години след срещата в Уелс и създаването на документа защитена ли е България от хибридни атаки?

 

Никой не е и не би могъл изцяло да бъде защитен от хибридни атаки. Отпорът и ешелонираната отбрана срещу хибридната напаст са дълг на цялото общество, а не само на Въоръжените сили. Ако сравняваме състоянието на държавните институции, армиите, полицията и службите за сигурност, заедно с духа и обществения тонус в държавите от НАТО, стигаме до привичната и тъжна констатация: отново сме на опашката, най-разградени, най-уязвими, най-неподготвени за ерозиращите операции на руските шпионски и пропагандни централи.

Откъде идват хибридните атаки - Русия ли е основният източник или е редно да имаме предвид и други авторитарни субекти като Китай?

 

Нямам данни за хибридни операции на Китай срещу българската държава и обществото. От 2007 г. насам Русия бе и остава единственият сериозен източник на хибридни заплахи срещу страната ни. Сигурен съм, че и други неприятели на нашето Отечество като отделни политици, учени и медийни шовинисти от Сърбия и Република Северна Македония се опитват да хвърлят горящи главни в родния наш дом, но те са далеч по-маломерни и недостатъчно професионални в сравнение с мащабите на руските Информационни войски.





Пример: преди няколко дни бе съобщено, че руското външно министерство е изказало подкрепа на новото северномакедонско правителство в усилията му да отстоява своя „идентитет“ срещу опитите на Република България да му налага „свой прочит“ на северномакедонската история. Руските дипломати от азиатския департамент, замисляли антибългарски шпионски и диверсионни акции още по времето на Стефан Стамболов, сега се тревожат, че „френското предложение“, прието като официална позиция на ЕС, било в ущърб на северномакедонските политичари да докажат като исторически факт, че през 1941 г. Вардарска Македония била окупирана от „бугарската фашистичка влада“.


.
"Трета антибългарска Антанта"


И за да е още по-ясна картинката, пак през миналата седмица узнахме, че правителството на „миротвореца“ Виктор Орбан смята да отпусне на РСМ изгоден заем в размер на 3,5 млрд. евро. Разбира се, парите няма да дойдат от попритиснатия от европейски санкции унгарски държавен бюджет, а от... Сетете се откъде. 

 

Така че не особено гъвкавата руска дипломация само преди седмица успя да изплете още една антибългарска интрига и с паяжината на 3,5 млрд. евро да върже Будапеща, Белград и Скопие в поредна Малка Антанта срещу България. Което представлява класически пример за дипломатическа, финансова и историко-политическа хибридна операция.

Какви са видовете хибридни атаки срещу страната и населението ни?

 

Току-що дадох пример за комбинирана хибридна атака, която се среща далеч по-често. Руските мозъчни центрове обикновено използват срещу страната ни психологически и културни хибридни кампании, за да експлоатират наследените от предишни поколения и насилствено насаждани от комунистическия режим примитивно, битово русофилство и робско преклонение пред уж всесилния болшевишки СССР.

 

Старите лозунги от георгидимитровско и тодорживковско време за „слънцето и въздуха“, „вечната и свята дружба“ и пр. глупотевини все още кънтят в кухите глави на стари и не толкова стари индивиди, чиито млади и най-щастливи години са изтекли в полевъдната бригада на ТКЗС, в МТС (машинно-тракторната станция) или в някой завод за производство на брак, с каквито бе осеяна НРБ.


.

Източник: Fake News 


Днес подобни индивиди са готови по-скоро да умрат, отколкото да признаят пред себе си и пред околните, че 50 или 60 години са се лъгали, че са се кланяли на получовеци, варвари и убийци на народа си, че мизерните заплати и скромните им пенсии не са откраднати от „гнилия“ Запад или от „американския империализъм“, а са били системно планирани и грабени от червената буржоазия, от комунистическата партия и от нейния челен отряд – ленинско-димитровския ЦК.

 

Подобни същества с психиката на Хомо советикус са благодарни слушатели и благодатна почва за разпространение на хибридните бацили с етикета „Сделано в Москве и Петербурге“.


.

Автор на шаржа: Ирина Черниш


Целите на подобни операции са известни: ерозиране на съзнанието на „широките народни маси“; посяване на разединение вътре в европейските общества и между държавите-членки на ЕС и  НАТО; отказ от съвместни действия за съпротива срещу пълзящата путинизация (всъщност сталинизация); превземане на все по-голямо политическо и обществено пространство от партии и неправителствени организации, чиито прицел е да получат политическата власт по мирен път (при възможност), след което  да променят стратегическия и цивилизационен избор на страната ни да бъде неделима част от европейското и евроатлантическото политическо, икономическо и духовно пространство.

На 19 юли се състоя международната конференция "Противодействие срещу засилените хибридни атаки и пропаганда на РФ в контекста на войната в Украйна“, организирана от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" и Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна". До какви изводи достигнахте в дискусиите?

 

Беше ми приятно да срещна съмишленици и стари „бойни“ другари от Украйна, Румъния и Естония. Сред участниците се открояваха учени, политически анализатори и военни експерти. Общата атмосфера бе на тревога и загриженост. Все още твърде скромни, недостатъчно синхронизирани, краткосрочни и нерешителни са мерките за отпор срещу вълната дезинформация и разчовечаване, която вече ни залива.

 

Обнадеждаващ е фактът, че докладите и изказванията на конференцията правеха сериозни изводи, предлагаха конкретни стъпки, чертаеха контурите на скорошни и неотложни планове за спасяване на хора и институции от рашистката болест.

 

Организаторите събраха и обобщиха направените предложения и вече изготвиха доклади до Народното събрание, Министерския съвет и ресорните министерства. Надявам се, че десетките мерки и позиции, изразени от нас, ще донесат някаква полза при изработването на национална стратегия за борба срещу хибридните заплахи.





Ето пример за гражданска и професионална доблест: Германският съюз на журналистите изключи от редовете си Хуберт Зайпел за уронване престижа на професията. Корумпираният „творец“ написал биография на Путин по руските стандарти за закон, съвест и морал, плюс два фалшиви филма, с изобилие на розовата боя. Авторът бил спонсориран със скромната сума от 600 000 долара.

 

А у нас Копейкин и копейкаджии, някакви „величия“, незнайни „мечове“ и „сатъри“ се гаврят с българската държавност, публично забъркват геополитически бетон с марка „СССР“ и като се позовават на умосъждения на паразитни „регулатори“ като СЕМ, продължават да ерозират националната ни същност.

Макар въпросът да е много обширен, какъв е най-сигурният начин да противостоим на хибридни действия като дезинформация, кибератаки, психологически операции?

 

В момента над главите ни все още не прелитат ракети и върху домовете ни не падат бомби. Но войната е факт от февруари 2014 г. За украинския народ тя е жестока реалност, а за нас – пълномащабни хибридни операции със сериозни жертви сред българското население.

 

Длъжни сме да наваксаме изоставането. След като рязко бе променена геостратегическа среда, са нужни нов анализ, преосмисляне, нови изводи и мерки за мобилизиране на научния, икономическия, военния и духовния потенциал на нацията. 


.

Автор на шаржа: Ирина Черниш


Предстои да бъде разработена нова (за  кой ли път!) Национална отбранителна стратегия, която да бъде приета от Министерския съвет. В стратегията следва да залегнат новите политики в отбраната и сигурността. Там задължително трябва да бъде разработена общодържавна стратегия за борба срещу хибридните заплахи с конкретни алгоритми, методи, подходи, форми и средства. След което министерствата, прокуратурата и съдът, културните институции, държавните медии и всички останали средища на българската духовност ще трябва да се понапрегнат, за да не отстъпваме без бой морални и интелектуални позиции, завоювани преди векове и с най-скъпи жертви от предците ни.

 

Илияна Маринкова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5638 |23.07.2024 Мартин Табаков за ФрогНюз: Ако Европа бе военно силна, щеше да има по-малко значение кой ще ръководи Белия дом . 2| 25718 |18.07.2024 Димитър Куманов за ФрогНюз: Масово може да започнат да палят гори, за да освобождават земя за други цели. Предложихме мярка - отхвърлиха я . 8| 11261 |17.07.2024 Ген.-майор Златко Златев за ФрогНюз: Трябват ни поне 4 вертолета. Сещаме се за пожарите, когато вече горят . 8| 4722 |15.07.2024 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Съдбата на САЩ и на света е в ръцете на няколко десетки хиляди колебаещи се избиратели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads